Éjjel kettőig szólhat a zene a szórakozóhelyeken Jánossomorján. A lakókra köszöntő csend azonban veszélyeket hordoz. Az éjszaka kint dolgozó polgárőrök szerint nem csak a fiatalok nem tudnak magukkal mit kezdeni ilyenkor, de a diszkóbalesetek veszélye is nagyobb.

 

Éjjel két óra tájban állunk meg Jánossomorja egyetlen zenés szórakozóhelye, a népnyelvben csak Kristályként élő Szentpéter étterem előtt. A hangfalakból tóduló zene az épület előtt igencsak jól hallható.

Az éjszaka

Stábunk mellett pár szolgálatban lévő polgárőr álldogál, kicsit arrébb a bulitól, a szerelemtől vagy az alkoholtól mámoros fiatalok. A várt, ellenséges hangulat elmarad köztük, kézfogások itt-ott, és „csókolom Pista bácsik” is hallatszanak néhol.

„Nekünk jogaink vannak”, üvölt kameránk láttán egy, láthatóan a nagybőgőbe rendesen beleugrott, polgárjog-érzékeny fiatal, miután felhúzza a sliccét a Klafszky-iskola falától ellépve. Jogok azok vannak. Meg a közterületre vonatkozó szabályok is, de ezt most hagyjuk. A polgárőrök, bár rászólnak a meg-megálló fiúkra, de megértik őket. Mint mondják, ha normális számú és állapotú mosdók lennének a szórakozóhelyeken, sokkal kevesebben járnának ki.

A buli nem fékevesztett és pokoli, ahogy pár, a saját fiatalságát már felejtő idősebb lefestette nekünk korábban. Egyszerűen 21.századi. De hangosnak hangos, ami a szomszédokat illeti, és persze szemetes is egy-egy vasárnap reggelen.

Feketeleves

Aztán hirtelen elhallgatnak a hangfalak. Jánossomorján szombaton éjjel kettő után ugyanis tilos a hangos zene, egy nemrég bevezetett helyi rendelkezés szerint.

A füsttel együtt a huszon- és tizenéves tömegek is kiáramlanak az utcára. Hogy hová mennek ezután a fiatalok? Padokhoz, parkokba, …haza kevésbé. Az ilyenkor a gatyájukat jobban felkötő polgárőrök azt mondják: a kétórás korlátozásnak legalább annyi rossz következménye van, mint jó.

„A mai szórakozási kultúrának ez az éjszakai kettő óra pont a csúcspontja – mondja a minket kísérő Gellén Sándor, a Jánossomorjai Polgárőr Egyesület alelnöke. – Ilyenkor a legmámorosabb meg a legfokozottabb a hangulat, így kerülnek utcára, és persze eszük ágában sincs hazamenni. Megpróbálnak tovább szórakozni, vagy valamilyen társaságban összejönni, így borzasztó nagy területen szóródnak szét. Amiből rengeteg a közterület.”

Buli van

A még épp a buli tetőfokán lévő fiatalok után aztán gyakran maradnak kisebb garázdaságok, törés-zúzás nyomai. A széttört sörösüveg mindennapos, de rongáltak itt már kapukat, virágcserepeket is az erejükkel mit kezdeni nem tudók. Több fiatal is, akit megkérdeztünk, azt válaszolja, ha legalább négyig nyitva lenne a szórakozóhely, sokkal kevesebb rombolás fordulna elő. „Akkor buli van”

Magyarán az egyszerre kiszabaduló nagy tömeget nehéz kordában tartani, vagy akár megóvni a 86-os út forgalmától. Ez még az ilyenkor az utcán lévő hat polgárőrnek és két rendőrnek sem kis feladat.

Pár vidékivel kevesebb

A fő gondot a vidékről ide érkezők jelentik, hiszen a polgárőrök tapasztalatai szerint a helyi fiatalok vigyáznak a környezetre. Annak ellenére, hogy számuk jócskán megfogyatkozott, a környező településekről ide érkező szép számú fiatal kénytelenek így-vagy úgy az utcán eltölteni az időt az első buszig.

László Zsolt, a diszkó dj-je is arról panaszkodott a gyakorlatilag bezárt diszkó előtt, hogy drasztikusan csökkent a forgalmuk. „Sok vidéki emberrel beszéltem és azt mondják, hogy inkább nem jönnek ide, mert két óra után hova menjenek? Az első busz, ha jól tudom, öt órakor megy, és addig nincs mit csinálni, és nincs semmi nyitva Jánoson. Tehát most perpillanat a fiatalok számára ez az egyetlen szórakozóhely és ezt is kettőkor be kell zárni.”

Veszélyes

A korlátozás azonban nem csak a kukákra, virágágyásokra, hanem magukra a fiatalokra jelenti a nagyobb veszélyt jelent. A polgárőrök szerint ilyenkor sokan elindulnak más településre szórakozni, ami magában hordozza, hogy fáradtan, esetleg ittasan indulnak haza. Így megnövekedik a diszkóbalesetek veszélye. Gellén Sándor, mielőtt dolgunk végeztével beülünk a kocsiba, azt mondja: Hogy szórakoznak a fiatalok, hát érthető. A szülők kevésbé aggónak, ha helyben marad a csemete. Ezzel sokat elárul a véleményéből az, akit majdnem minden szombat este megdolgoztatnak a diszkó mellékhatásai.

Ellenérvek

Tehát mind a polgárőrök, mind a szórakozó fiatalok a legalább négy óráig való nyitva tartás mellett törnek lándzsát. A megoldás azonban nem ilyen egyszerű. A rendelkezést ugyanis lakossági bejelentésre hozta meg a város jegyzője. Elsőként még tavasszal, az azóta már bezárt Kés diszkóval szemben merültek fel kifogások. Ezt követte, hogy a szentpéteri lakosok, mintegy húszan, szintén beadvánnyal fordultak a hivatalhoz. Ebben ugyancsak a zene korlátozását kérik a Kristály diszkóval kapcsolatban.

Póczáné Dr. Kovács Zsuzsanna jegyző személyesen is ellenőrzést tartott e szórakozóhelyeken. Mikor ez ügyben megkerestük, elmondta, mint hatóság ki kell vizsgálni a bejelentést, függetlenül attól, hogy hány aláírás is gyűlik össze. „Tény ami tény: mind a két helyen, több alkalommal tartottam ellenőrzést, és megállapítottam magánemberként is, és hatóságként is, hogy a lakók követelése bizony jogos, valóban hangos a zene.”

Elszigetelés

Megoldásként a korábbi bulikezdés sem jöhet szóba, hiszen manapság csak 11 óra tájban indulnak el partizni a fiatalok. Tehát a helyi ifjúság joggal érzi úgy: nem maguk, inkább velük szórakoznak. A jegyzőnő szerint azonban a megoldást meg lehet találni. „Budapest közepén is vannak zeneszolgáltató diszkók, ám hangszigeteléssel, rendfenntartással olyan mértékben körülbástyázva, hogy nyilvánvalóan jogos igény nem merülhet fel arra vonatkozólag, hogy igenis csukják be őket.”

A költséges átalakításig, vagy esetleg egy nyugalmas helyen megnyíló új diszkóig azonban a szülőknek sok aggódni, a polgárőröknek pedig még több figyelnivalójuk akad majd.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-