Stoiber Mónika, a jánossomorjai születésű többszörös korosztályos válogatott labdarúgókapus már az Egyesült Államokban, a Kansas Cityben lévő Parkville egyetem csapatában készül az őszi idényre.

 

A 19 éves lány öt éves ösztöndíjat nyert a város egyetemére, de nem kizárt, hogy tovább is maradna a tengeren túlon. „Amerika mégis a lehetőségek hazája, ott a női foci sokkal komolyabb, mint Magyarországon. Ám a fejlődés mellett azért magát az egyetemet kint, Amerikában elvégezni mégis nagyobb presztízst jelent, mint Magyarországon.”

Móni a győri ETO hálóőreként pályázott az egyetemi helyre, több mint harmincszoros magyar korosztályos válogatottként. Nemrég a Nemzeti Sport így írt a sikerről: „A Mosonmagyaróváron született labdarúgó hétéves korában Jánossomorján, a fiúk között kezdett el futballozni – akkor még csatárként. 2000 nyarán Fertődön egy focitáborban felfigyelt rá a győriek akkori edzője, Juhász Anita, és az akkor megalakuló ETO-hoz csábította. Stoiber Mónika a második győri edzés után már nem a támadósorban kapott helyet.

“Egy szerencsétlen megmozdulás miatt eltörtem kapusunk, Nagy Zsuzsanna csuklóját, így a következő foglalkozáson – nem volt más – én kerültem be a kapuba, s mivel elégedettek voltak teljesítményemmel, ott is ragadtam” – indokolta posztváltását az ifjú labdarúgó.

” Most biztosan sokan felteszik a kérdést: miképpen kerültem ki az Államokba. Egyrészt az egyik ismerősöm, Katona Kitti már két éve ott futballozik, s az ő közbenjárásának is köszönhetően, illetve az általam küldött felvételek tetszettek meg az amerikaiaknak, akik szerződést kínáltak nekem. A tengerentúli megmérettetésbe az új kihívás varázsa miatt vágtam bele, s bízom benne, hogy megnyerjük az egyetemi bajnokságot, és jövő nyáron lehetőségem lesz valamelyik amerikai profi klubhoz igazolni” – beszélt elképzeléseiről Stoiber Mónika.

A Parkville csapatában az egykori győri játékoson kívül spanyol, angol és kanadai idegenlégiósok is futballoznak. Az egyetemi bajnokságban valamennyi amerikai iskola indít csapatot, amelyek területi elv alapján elkészített csoportokban küzdenek meg egymással, és vívhatják ki a következő, szűkített körbe való jutást. Stoiber Mónika, aki ötéves vízumot kapott, s négy évig tanulhat majd Amerikában, köszönettel tartozik volt edzőinek, Juhász Anitának és Siska Attilának, hogy hozzájárultak távozásához.

A győri női csapat a fennállása első évében ezüstérmet szerzett az NB II-ben, és ezzel kiharcolta az élvonalba kerülést, ahol a legjobb szereplése a 2005-2006-os szezonban volt, amikor a negyedik helyen végzett. Három hónapos, részleges térszalagszakadása miatti kihagyás ellenére Stoiber Mónika 12 éves kora óta védte a győriek kapuját egészen az idén nyárig. A rendkívüli adottságokkal megáldott játékos az U16-os, majd az U19-es válogatottban is szerepet kapott – az utóbbiban huszonhétszer hallgathatta meg a Himnuszt, ráadásul 2005-ben az Európa-bajnokságon a 7. helyen végzett. Korosztályilag már csak a felnőtt válogatottban kaphatna szerepet, de eddig csak a kerettagságig jutott el, ám a külföldi szereplése következtében egyelőre évekig nem öltheti majd magára a címeres mezt.”

Az ETO-ban játszó jánossomorjai Stoiber Mónikát utoljára Várbalogon láthatták a jánosi szurkolók. A helyi csapat felállításáért rendezett jótékonysági meccsen a Várbalog a győri ETO labdarúgó hölgyeit fogadta. És bár 10:5-re vereséget szenvedtek, a látványosabb játékot a hölgyek mutatták.

-hirdetés- -hirdetés-