Nyilatkozatot írt alá Jánossomorja Város Önkormányzata a Felső- és Közép Szigetközi LEADER Akciócsoporthoz történő csatlakozásról nemrég. A szervezet a Mosoni-síkság településeinek bevonásával több uniós támogatásra számíthat és nagyobb erővel tudja majd a tájegység érdekeit képviselni.

 

A LEADER program az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi kezdeményezése. Különlegessége, hogy a helyi problémák megoldását az ott élőkből alakult helyi akciócsoportok irányításával és aktív közreműködésével valósítja meg, úgy, hogy rájuk bízza a főbb döntéseket is.
A szervezet bővítésének legfőbb oka, hogy a kiosztott támogatásokat a tagtelepülések száma és az ott élők létszáma határozza meg. Csatlakozásunkkal a 2007-2013-as EU-s költségvetési időszakban térségünk így több támogatáshoz juthat.
A 13 szigetközi települést lefedő csoport 2005-ben alakult, tagjai közt a mosonmagyaróvári kistérséghez tartozó önkormányzatok mellett civil szervezetek és vállalkozók is találhatók. A Felső- és Közép Szigetközi Akciócsoport az elmúlt években közel 80 millió forintnyi uniós támogatáshoz jutott, amiből valamennyi tagtelepülésen sikeres fejlesztéseket, illetve beruházásokat tudtak végrehajtani. Emellett a program olyan térségi rendezvények lebonyolítását is segíti, mely az itt élők identitástudatát erősíti.

Veres Dávid

-hirdetés- -hirdetés-