Míg városunkban az utak locsolása hoz enyhülést, a munkahelyeken fokozott munkavédelmi előírások léptek életbe a hétvégéig tartó kánikula miatt országszerte. Az elrendelt harmadfokú hőségriadó miatt az óránkénti 5-10 perces pihenőt a déli órákban akár 30 percesre is javasolja emelni a főfelügyelőség. Mi összegyűjtöttük a fontosabb szabályokat.

 

Helyben az önkormányzat az utak locsolásával enyhíti a forróságot. Ehhez a helyi önkéntes tűzoltók és az ASDAG Kft. nyújtanak segítséget, így két locsolóautóval is találkozhatnak a lakók, utóbbival szinte egész nap.

Változatlanul

A városi intézményeknél szűkebb nyitva tartásra nem adtak utasítást – tájékoztatott a jegyzőnő. A hőség miatti különleges munkavédelmi és egészségügyi előírásokra azonban felhívta a figyelmet. Információink szerint a helyi művelődési házban délután háromkor indul csak újra az élet, addig a hőség miatt déltől zárva tart az intézmény.
Ami kötelező:
A kánikulával mindenkire kötelező munkavédelmi szabályok léptek életbe. Hafner Miklós a OMMF Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese televíziónknak elmondta: Óránként minimum öt, maximum 10 perc szünetet kötelező adni a dolgozóknak, védőital biztosítását szintén előírja a törvény. Ez 10-16 fokosnál nem melegebb, ivóvíz minőségű ital kell, hogy legyen, melyet minimum félóránként, de lehetőleg a dolgozó kívánsága szerint állandóan biztosítania kell a munkaadónak. Ehhez, természetesen ivópoharat is a munkáltatónak kell biztosítania a higiénés követelmények miatt.

40 fok, árnyékban

A munkavédelmi törvény szerint a fent előírt pihenőre hűs, árnyékos pihenőhelyet is fenn kell tartani a munkahely közelében, tehát nem például a gépsor mellett megállva kell eltölteni a szünetet.

Ami javasolt:
A harmadfokú hőségriadó miatt a munkavédelmi főfelügyelőség további javallatokat is tesz a munkaadóknak. Kérik például, hogy elsősorban a szabadban dolgozók számára a nagy meleg káros hatásai ellen védekezzenek fokozottabban. Itt az óránkénti pihenőidőt 15 percesre előirányzott kiterjeszteni, de a kritikus napszakban, 11-15 óra között óránként 30 perc pihenőt tartanak szükségesnek a főfelügyelőségnél a kánikulában.

Ruha teszi

A hőkimerülés, hőguta megelőzése érdekében a fejet takaró fejvédő eszköz alkalmazására, könnyű, bő munkaruházat biztosítására kérik a munkaadókat és arra is, hogy rendszeres hűsítő mosdásra adjanak lehetőséget dolgozóiknak. A napon lévő, felmelegedő tárgyakkal való munkavégzés veszélyeire is fokozottabban hívják fel a figyelmet. Ellenőrzik megfelelő elsősegélyhelyek biztosítását is. A dolgozókat kérik, amennyiben fejfájást, szédülést, fokozott szomjúságot, heves szívverést, szemkáprázást észlelnek, forduljanak azonnal orvoshoz.

Ellenőrizve

Hafner Miklós elmondta, a régióban minden munkaügyi felügyelő elsődleges feladataként e melegekben a fokozottan veszélyes munkahelyek ellenőrzését jelölte ki a főfelügyelőség, egészen a kánikula alábbhagyásáig, főként az építőipari és mezőgazdasági munkáknál. Így munkavédelmi ellenőrzésekre minden bizonnyal Jánossomorján is számíthatnak, mondta a helyettes.

Egészségügy
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is felhívta a figyelmet fokozott veszélyezettségére. A meleg kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

Inni kell

A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, akár a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére. Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban! A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

Csak nyugodtan

A melegben általában csökken a vérnyomás is, erre számítaniuk kell az embereknek, sőt, aki vérnyomáscsökkentőket szed, annak ilyen meleg esetén akár a dózismódosítás is javasolják az orvosok.

Guta

A hőguta veszélye ilyenkor igen magas. A betegség ismertetőjelei a szédülés, gyengeség, fejfájás, kimerültség, 40 fok feletti testhőmérséklet, úgy, hogy a meleg ellenére nincs verejtékezés sem. A hőgutát a beteg testét hideg vizes törülközővel hűtve kezeljük, és minden esetben hívjunk orvost. Ilyen esetben a beteget vizitdíj-mentesen ellátják.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-