A hegyeshalmi kis határátkelőn már érzik a jánossomorjai sorompó felemelkedését. Kevesebb személyautó érkezik ugyanis a szintén 30 kilométeres körön belül lakók számára használható régi határsorompóhoz.

 

A harminc kilométeren belül lakók számára járható hegyeshalmi kis határátkelőn jócskán megérzik a jánossomorjai sorompó felemelkedését. Az útlevélkezelők tapasztalati szerint már most jelentősen csökkent az átlépők száma, és a várakozások szerint a ez a jövőben még inkább erősödhet. Találkoztunk olyan kezelővel, aki szerint hamarosan már jórészt csak az választja a hegyeshalmi kishatárt, aki a közeli Szigetközben lakik.

A hegyeshalmi nagy határátkelőn – érthető módon – nem tűnik fel az esetleges forgalomcsökkenés, hiszen egyrészt több tízezren lépik át a határt, másrészt a térségben lakók közül főként csak az választja ezt az átkelőt, akinek hosszabb útja vezet tovább az autópályán.

A parancsnokságon elmondták, valóban nem jelent gondot a jánossomorjai átkelő forgalom, azt jelenleg még kezelni tudják. A jövőben azonban olyanok is megválaszthatják útjukat településünkön keresztül, akik, bár a közelben laknak, mégis a nagy átkelőket használták eddig. Augusztus végén ugyanis megindul a vendégmunkások áradata, és sokan talán így el tudják kerülni a torlódást – közölte televíziónkkal Kocsis Ferenc, a hegyeshalmi parancsnokság századosa. Ha ez bekövetkezik, további kollégákat vezényelnek ki az átkelőhely területére.

Ha a forgalomban nem is, a munkabeosztásban kisebb problémát jelentett az új átkelő. A – főként helyben lakó, így a lakosokat jól ismerő – határőrök ide vezénylésével ugyanis akár több sávval is csökkenhet a kapuk száma a nagy határátkelőn. Ezt azonban a munkaidők bővítésével és a szabadságok átszervezésével kezelni tudja a parancsnokság.

A hely átkelő július másodikával nyílt meg végleg, a három és fél tonna alatti gépjárművek számára. Ezt reggel hat és este tíz óra között, egész évben használhatják a harminc kilométeres körön belül élők. E területbe még Rajka, Csorna és Fertőd is beletartozik, sokan tehát nem alaptalanul várják, hogy hamarosan megnő a Jánossomorján áthaladó határforgalom. Pamhagen és Hegyeshalom között ugyanis ez az egyetlen, most már személyautóval is használható átkelő.

2008-ig ilyen körülmények fogadják majd az autóval átkelőket, azonban az új évben már a schengeni csatlakozás után szabadon, határellenőrzés nélkül járhatunk át a szomszédos Ausztriába. Itt csak a közúti ellenőrzések során számíthatunk arra, hogy elkérik a lakcím- és személyigazolványainkat, amiket persze akkor is kötelezően magunknál kell tartani.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-