Megszűnhet a vasúti személyszállítás Jánossomorján. A Csorna-Hegyeshalom szakasz is szerepel ugyanis a több mint 80 vonal között, melyen a személyforgalom megszüntetését tervezi a közeljövőben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

 

Többszöri kérdésünkre azonban a minisztérium most szombaton csak annyit közölt hivatalosan: “a jövő évi menetrendi egyeztetéseket a Regionális Közlekedésszervező Irodák jelenleg is végzik az önkormányzatok bevonásával.”

Jelentkeztek

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, csupán a múlt keddi Kistérségi Tanácsülésen mutatkozott be a területileg illetékes közlekedésszervező iroda a környező települések vezetőinek.

Ők döntenek

A csak nemrég felállított intézmények feladata, hogy összehangolják a személyszállítást az adott térségben, ám, mint az ülésen elhangzott, ők döntenek majd arról is, milyen vonalakat lehet, illetve kell megszüntetni a jövőben. Ott is megerősítették, felmerült a Jánossomorját érintő vonal személyforgalmának  megszüntetése.

Szeptember

A polgármester elmondta, az iroda, a minisztériumi kommünikével némi ellentmondásban, még nem vette fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, így Jánossomorjával sem. Az első tárgyalásokat szeptemberre igérik az iroda illetékesei.

Mások szerint

Nem hivatalos, nevük elhallgatását kérő MÁV források szerint azonban az ügy már kissé előbbre jár: Egyesek tudni vélnek egy belső rendelkezésről, ahol szerepel a Csorna-Hegyeshalom vonal bezárása, amelyen az időpont nem konkrét csupán. E szóbeszéd szerint január elseje a ki nem mondott határidő.

Szorítanak

Annyi biztos, 83-on vonalon, mely között e helyi is szerepel, a személyszállítás közszolgáltatását költésgcsökkentő szándékkal tervezi megszüntetni a minisztérium. Ám forrásaink elmondták, ha a teherforgalom továbbra is fennmarad ezen a vonalon, ami biztosra vehető, mivel nyereséges szolgáltatásról van szó, így a pálya üzemben tartása miatt nem csökkennek jelentősen a MÁV költségei.

Forgalom

A helyi vonal azonban, ha nem is komoly jövedelemforrás, nem kihasználatlan: havonta átlagosan 400 ezer forint felett van a helyi állomás pénztárforgalma. Ami, állítják illetékesek, a menetrend javításával jelentősen növelhető lenne, ugyanis jelenleg több szerelvény csupán egy-két perccel kési le a csatlakozást mind Csornán, mind Hegyeshalomban.

H.T.
-hirdetés- -hirdetés-