Hétfőn megnyílik a Jánossomorja-Andau határátkelő autósforgalom számára is. A kishatárt a 30 km-es körzetben élők használhatják 3,5 tonnánál kisebb járművekkel, minden nap 6-tól 22 óráig.

 

Tegnap délután érkezett a hír Dr. Kurunczi Károly polgármesterhez a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség parancsnokától, hogy végre szabad az út: július 2-tól, azaz hétfőn reggel 6 órától bizonyos feltételekkel, korlátozásokkal személygépkocsik számára is nyitva áll a Jánossomorja és Andau közötti időszakos határátkelő, amelyet eddig csak gyalogosok és kerékpárosok használhattak.
Csak azok kelhetnek át a kishatáron autóval is hétfőtől, akik az átkelő 30 km-es körzetében állandó lakcímmel rendelkeznek, és az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség valamely országának állampolgárai. Az átkeléshez tehát szükséges lesz majd a lakcím igazolása is. Valamint csak 3,5 tonna alatti személyautóval (illetve legfeljebbb kilencfős mikrobusszal) lehet átkelni. A határ a jelenleg is érvényes nyitvatartás szerint, tehát naponta 6-tól 22 óráig használható. A jelenlegi tervek szerint előfordulhat, hogy télre, tehát november 1-től a szokásos módon ismét bezár a határátkelő, erről azonban még nem született konkrét döntés, a határőrségnek sincs infomációja róla. A 30 kilométeres körzetben fekvő települések pontos listáját sem hozták még nyilvánosságra.
A rendelkezéssel nem csupán a határmenti osztrák és magyar régió közötti gazdasági és turisztikai kapcsolatok lendülhetnek fel, de sokkal rövidebb úton lesznek megközelíthetőek Jánossomorjáról a Sopron és Fertőd környéki települések.

Az átkelő 1991. július 1 óta fogadja a gyalogos és kerékpáros forgalmat áprilistól novemberig. Jánossomorja azóta többször is próbálta elérni a bővítést, a szomszédos Andau képviselő-testülete azonban csak tavaly decemberben egyezett bele abba, hogy lépéseket tegyenek a megnyitás érdekében a burgenlandi tartományi vezetés és az osztrák állam felé. Így az érdemi tárgyalások idén kezdődtek meg, amelyeket talán lassítottak az ausztriai parlamenti választások is.

Dr. Kurunczi Károly szerint természtesen szoknunk kell majd a hétfőftől felálló új helyzetet, de remélhetőleg nem lesz terhelő a megnövekedő forgalom Jánossomorja számára. Abból pedig mindenképpen csak előnyünk származhat, hogy nem leszünk többé zsáktelepülés, és bekapcsolódunk a határmento régió vérkeringésébe.

Jakab Viktória
-hirdetés- -hirdetés-