Emléktáblát adott át Wally János, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke a Neuhausenban (Németország) összegyűlt mosonszentjánosi és mosonszentpéteri kitelepítetteknek az 59. mosonszentjánosi búcsún. A Jánossomorjáról kitelepítettek 1948 óta Németországban is megünneplik ezt a napot.

 

Szentmisével, majd közös ebéddel és műsorral ünnepelték az egykori mosonszentjánosi és mosonszentpéteri kitelepítettek a mosonszentjánosi templom búcsúját Neuhausenban. Ebbe a baden-württembergi kisvárosba harminchat család, a legnagyobb létszámú magyar csoport került 1946-ban. Az idei ünnepségre hivatalos volt a Német Kisebbségi Önkormányzat valamint a Jánossomorjai Fúvósegyesület is.

Az önkormányzat tavaly a mosonszentjánosi és idén a mosonszentpéteri templom falán elhelyezett után Németországba is készíttetett egy táblát, ami a 61 évvel ezelőtti események emlékére készült. Elisabeth Schneider-Neuberger, a mosonszentjánosi kitelepítettek egyesületének vezető-helyettese megígérte, hogy méltó helyre kerül majd az emléktábla és gondoskodnak a megáldásáról is.

Az ünnepi köszöntők, német és magyar dalok, versek után a Jánossomorjai Fúvósegyesület szórakoztatta a vendégeket.

A tervek szerint az idei volt az utolsó találkozója a kitelepítetteknek, bár a rendkívül magas létszám és a nem várt emléktábla elgondolkoztatta a szervezőket, így valószínűleg jövőre, a hatvanadik alkalommal is megszervezik a búcsút, és esetleg várnak addig az emléktábla megáldásával.

V.V.
-hirdetés- -hirdetés-