Helyi műemlékvédelmi rendelet megalkotását tervezi a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság. A rendelet őszi kibocsátását terepi munka előzi meg, mely a héten vette kezdetét.

 

A helyi műemléki és természeti értékek védelméről szóló rendelet megalkotása egyike a bizottság idei évre kitűzött legfőbb céljainak, melynek jelentős része a törvényi szabályozáshoz szükséges, védettségre javasolt értékeket felsoroló kataszter összeállítása. A nyár végéig ezzel együtt Jánossomorja épített és természeti környezeti állapotának felmérése is lezajlik.

A munka két részre oszlik, a természeti környezet felmérését Balsay Sándor, az építészeti értékek feltérképezését pedig Lőrincz György és Veres Dávid végzik. A felmérés során az arra érdemes emlékeink két kategóriában, helyi területi, illetve egyedi védelemben részesülhetnek. A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, vagy természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése. Esetükben a törvények nem olyan szigorúak: ezeket az ingatlanokat átépíteni és korszerűsíteni egyaránt lehet. Minden olyan építészeti beavatkozás megengedett, amely a lakók kényelmét, az ingatlan jobb használatát elősegíti, feltéve, hogy mindez az eredeti építészeti értékeket nem semmisíti meg, vagy nem változtatja meg őket jelentősen. Felújításukat ugyanúgy a tulajdonos végzi, ám könnyebben pályázhat támogatásra.

Jánossomorján jelenleg csak a templomok élveznek műemléki védelmet, ám ennél szakértők szerint

 

-hirdetés- -hirdetés-