Sikertelen szereplés, “lelépő” elnök, rendezetlen jövő, hiányzó stratégia, ki nem adott pályázati pénzek, eltűnt alapszabály, komolytalannak nevezett támogatási ígéret őszre. Három nap, amely az esetleg felálló új vezetőségnek marad, hogy rendezze a csapat helyzetét. Így lehetne összegezni a JSE pénteki vezetőségi ülését.

 

Lemond az elnökség, és a megyei első osztályban indulnak felnőtt labdarúgóink. Szinte csak ennyi körvonalazódik régóta a sportegyesületnél, miközben az őszi felkészülésre szánt idő vészesen fogy. Az egyesület vezetősége hosszú idő óta először pénteken ült össze, hogy tisztázzák a gárda helyzetét, és felvázolják a jövőt.

X-re játszottak

A korábban nyert serlegek árnyékban, a sporttelepen megtartott ülésen azonban sok eredményt nem könyvelhettek el a Jánossomorja Sportegyesület vezetőségi tagjai. Pedig e mostani, január óta csupán a második ülésükön már régóta szükséges döntéseket kellett volna hozniuk mind az egyesület, mind a labdarúgócsapat ügyeiben. A tabella utolsó előtti helyén végzett gárda háza táján ugyanis hónapok óta csupán egy a biztos, nem maradhat az NB III Bakony csoportjában a csapat. Az önkormányzat ugyanis, mint az egyesület működési költségeit több mint 80%-ban magára vállaló szponzor, az eredmények alapján nem járult hozzá az itt való szerepléshez.

Vakfoltok

Minden más kérdéses. Nem tudni, hogy kik irányítják majd a csapatot, kik húzzák fel a jánossomorjai mezt, és hogy a megye melyik bajnokságában is léphetnek pályára a fiúk ősszel. Sőt, az sem ismert, hogy magát az egyesületet ki irányítja majd, hiszen mindjárt az ülés elején a kilincs után nyúlt, és távozott posztjáról idősebb Drobnitsch Tamás az egyesület elnöke. Ezzel mintegy igazolva korábbi, nem hivatalos bejelentéseit. Lemondását, és az új vezetőség felállítására való kérését a labdarúgók eredménytelenségével, saját sikertelenségével indokolta. “Van önkritikám, nem csak azért mondtam le, mert eredménytelenség volt , hanem azért is mert sok dolgot nem tudtam megcsinálni, és úgy érzem, ilyen körülmények között egy elnöknek kötelessége levonni a konzekvenciákat és átadnia helyét másoknak.”

Három az igazság
Ezek a szép szavak azonban nem nyugtatják meg a helyi focibarátokat és a focistákat, hiszen szorít az idő: az őszi bajnokságra július hatodikáig neveznie kell az egyesületnek. Irányítás, azaz új vezetés nélkül azonban ez lehetetlen, ugyanis a régi elnök leköszönőben kijelentette, nem hajlandó foglalkozni mostantól az egyesület ügyeivel, azok megoldása az új irányításra vár majd.

Nem korrekt

Drobnitsch Tamás az ülésen kategorikusan visszautasította, hogy további döntéseket hozzon (Kérdéses, mit is jelentenek akkor a korábbi elnök azon szavai, hogy teljes felelősséget vállal a jelenlegi helyzetért.): „Nem tartanám korrektnek, hogy annak ellenére, hogy lelépek a süllyedő hajóról, osztogatnám az igéket, hogy te kisfiam ezt csináld, te kisfiam ide mész… Mert akkor a fejemhez vághatnák, hogy ez az öreg mit csinál, hiszen gyakorlatilag már lelépett a színpadról.”

Magad uram!

Nikházi Árpád vezetőségi tag éles vitába bonyolódott az elnökkel, nehezményezve, hogy Drobnitsch Tamás nem viszi tovább az egyesület döntést igénylő ügyeit. Elmondta, azzal, hogy az  elnök korábban az önkormányzat sportbizottságát kérte meg, koordinálja az egyesület átalakulását, mintegy rájuk hárította a gondokat. Ám Nikházi Árpád szerint egy önálló egyesületnek magának kellene megoldani a problémákat.
450
A lemondó elnök ugyanakkor, mint mondta, a pénzügyek kezelését továbbra is magára vállalja az új testület felállásáig. Ezzel kapcsolatban is összekülönböztek az ülésen az utánpótlás csapatok vezetőjével. Nikházi Árpád ugyanis számon kérte az elnöktől, hogy az általa az U-korosztályok számára egy állami pályázaton nyert 450 ezer forintos összeghez nem jutott eddig még hozzá. Ezt egyszerűen azzal magyarázta, hogy az elnök ennek kiutalására nem volt hajlandó. Így egy most szombatra tervezett utánpótlás kupa is elmaradt a vezető szerint. Ugyanakkor figyelmeztette az elnököt, a pályázaton általa nyert összeg célzott támogatás, amivel az utolsó forintig el kell számolni. Kérte e mellett az elnököt, hogy e 450 ezres keretből az immár hagyományos és népszerű nyári utánpótlás focitáborra szánt százezer forintos összeget utalja ki. Erre az elnök ígéretet tett, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy véleménye szerint a JSE ezt a 450 ezer forintos összeget arra használja fel, amire akarja.
Kalapszabály
Nikházi Árpád más területen is anomáliákat lát: Nem hozzáférhető hónapok óta az egyesület alapszabálya, amiből egyetlen egy darab van (!), továbbá nehezményezte,  hogy a jelölő bizottság egy tagja sem jelent meg az ülésen, és azt is, hogy a mostani vezetőség nem használja ki a lehetőséget, és nem tesz javaslatot az új elnökségre, meggyorsítva ezzel is a folyamatokat.
Nikházi szerint, ha az elnök  – mint amúgy a szabályzat, emlékezete szerint (!), kötelezi rá – vinné tovább az ügyeket, módja lenne arra, hogy mind a csapat, mind a játékosok terén kialakítsa a jövőbeni keretet, előremozdítsa az átalakulást, mind pedig a következő elnökség dolgát megkönnyítse.
Drobnitsch Tamás e javaslatok egyikét sem bocsátotta szavazásra, így egyik, Nikházi Árpád által felhozott kérdés sem szült döntést.
Légi jós
Az elnök elmondta ugyanakkor, hogy szerinte mindegyik olyan játékost el kellene zavarni, aki nem akar meghalni a pályán a csapatért. Felmerült az ülésen, hogy a JSE gárdájában sok légiós játszik, kevés a helyi játékos. Az igazsághoz tartozik, hogy a szezon elején még pont a most leköszönő elnök érvelt az „importált” játékoserő mellett, persze akkor még, talán joggal reménykedve a jó szereplésben.
Heten, mint
Több vezetőségi tag megjegyezte, a helyi gárdán belüli gondokra utal az is, hogy jelenleg hét jánosi labdarúgó játszik a több osztállyal alattunk lévő Várbalog csapatában, ráadásul olyanok, akik itthon is beférnének a keretbe. A problémát az is jelzi, hogy az U-12-es utánpótlás korosztályból kimaradók közül sokan nem folytatják tovább a serdülőben. Év elején 22 játékos kezdett itt, ám az idény végére volt, hogy csak heten tudtak pályára lépni. Több vezetőségi tag szerint ez is belső gondokra utal.
Stabil a pénzügy
Az egyesület anyagi helyzete stabil, hangsúlyozta az elnök. A kasszában jelenleg 700 ezer forint lapul. Az önkormányzattól erre  a félévre kapott 6.3 millió forintból eddig öt milliót kötött le az egyesület, a szponzoroktól ugyanakkor két millió forint jött, illetve jön be.
„Ez vicc”
Az elnök ugyanakkor arra a kérdésre, hogy az önkormányzat ez évben kilátásba helyezett 8 milliós támogatásából a második félévre fennmaradó, nagyjából két milliós összeg mire lesz elég, szarkasztikusan válaszolt: Mint mondta, ez vicc, hiszen “nem gondolhatta senki komolyan, hogy két millió forint elég lesz ősszel a klubnak.” A megyei osztályokban a három nagy csapat mellett ugyanúgy indítani kell az utánpótlás csapatokat is. A költségek csak az utazási, nevezési és a bírói díjak csökkenésével lesznek kevesebbek.
Összevissza tartás
Az elnök leköszönőben elmondta, a felnőtt csapat mentalitásával is komoly gondok akadtak. A vezetőségből többen is megjegyezték: nem csak az gond, hogy több játékost szombatonként ittas állapotban látni a szórakozóhelyeken, hanem, hogy a pályán kívül nincs egység és összetartás a játékosok között.
“Hányigerem van, ha a pályára ki kell mennem”
A vita során Drobnitsch kifakadt: „elment a kedvem a futballtól, hányingerem van ha a pályára ki kell mennem.” Ezt, a csak Linder Béla, első világháború utáni hadügyminiszter nevezetes, „nem akarok többé katonát látni” mondatához hasonlítható kifakadást az elnök azzal magyarázta, hogy az egyesületen belül kialakult hangulat és személyeskedés tetézi a sikertelenséget.
Ajánlom magunkat
A teke szakosztály nevében vezetőjük, Bencsik Imre végezetül elmondta, kár, hogy semmi egyébről nincs szó a vezetésben régóta, mint a fociról. „Évek alatt egy pár zoknit nem sikerült vennünk egyesületi támogatásból a tekéseknek, amink van, azt egyénileg, saját szponzoraink által teremtettük meg. Az egyesület tevékenysége gyakorlatilag a futballban merül ki. Szeretném, ha a következő vezetés jobban figyelne a teljes sportkörre, a többi, sikeres szakosztályra is.”
72 óra
Mindent összevetve tehát szép kilátásai nincsenek a csapatnak, hiszen a vezetőség végül csak abban tudott megegyezni, július harmadikán, két hét múlva, és három nappal a határidő lejárta előtt összehívja közgyűlését, hogy új elnököt és új vezetőséget válaszon. Kérdés azonban, hogy ez a majdani három nap mire lesz elég az új vezetőség számára. Abba az esetbe bele sem gondolva, ha a közgyűlés nem egyezik meg első ülésén a vezető személyekről.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-