Hármas fokozatú, még soha nem látott hőségriadót rendeltek el térségünkben a héten. A meleg napokat városunkban is nehezen viselték, az utak locsolása mellett az orvosoknak is több dolguk akadt.

 

35 fok fölé is kúszott a hőmérő higanyszála térségünkben. Megyénkben, de szűkebb környékünkön több helyen hármas fokozatú hőségriadót is elrendeltek csütörtökre, amire eddig még nem volt példa hazánkban – írja a www.idokep.hu.

Háromra

A hármas fokozat akkor lép ugyanis életbe, ha az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon keresztül az átlaghőmérséklet 27°C-nál magasabb lesz. Ilyenkor a 39- 40°C-ot is elérheti a napi maximum hőmérséklet, ahol már igen komoly a napszúrás és a hőguta veszélye. Ilyen tartós, több napig tartó felmelegedést eddig nem tapasztaltak. (Másodfokú riadó esetén legalább három egymást követő napon keresztül a napi átlaghőmérséklet elérheti, vagy meghaladhatja a 25°C-ot. Ez esetben a legmagasabb nappali felmelegedés 32- 35°C közelében várható.)

Orvosolni kell

Jánossomorján a kánikula tetőpontja előtt, csütörtök délelőttig is már több esetben mentek ki a helyi háziorvosok a hőségtől rosszul lett lakosokhoz, főként idősekhez – tájékoztatott Dr. Mihályi Zsuzsanna. A rosszullétek oka legtöbbször az volt, hogy a nagy meleg ellenére kevés folyadék került a szervezetbe. Ez az időseket sokkal inkább veszélyezteti, mondta a doktornő.

Okos csökkentés

E mellett ilyen melegben csökken a vérnyomás is, erre számítaniuk kell az embereknek, sőt, aki vérnyomáscsökkentőket szed, annak ilyen meleg esetén akár a dózismódosítás is javasolják az orvosok.

Guttal ütheti

A hőguta veszélye ilyenkor igen magas. A betegség ismertetőjelei a szédülés, gyengeség, fejfájás, kimerültség, 40 fok feletti testhőmérséklet, úgy, hogy a meleg ellenére nincs verejtékezés sem. A hőgutát a beteg testét hideg vizes törülközővel hűtve kezeljük, és minden esetben hívjunk orvost. Ilyen esetben a beteget vizitdíj-mentesen ellátják.

Vizes borogatás

Az önkormányzat is készült a forróságra. Mint azt Tóth László településgondnok elmondta, az elmúlt napokban a helyi önkéntes tűzoltók segítségét kérték, akik autójukkal rendszeresen járták a város utcáit és locsolták a felhevült utakat. E mellett az önkormányzat a közterek, parkok locsolására is fokozottabban ügyelt, szinte egész nap munkában volt a lajtoskocsi. Tóth László elmondta, bár ebben a melegben sokkal több locsolásra lett volna szükség, a jelenlegi kapacitással elértekkel így is elégedett, mint ahogy, reméli, a lakosok is.

Akár befürödve is

A megemelkedő ásványvízfogyasztás mellett több környékbeli strand, így sajnos a fürdésre tiltott jánossomorjai kavicsbánya is tömegével vonzotta az embereket a melegben. A több éve ígért, legutóbb akár most júniusi nyitást is jósoló strand kialakításának munkálatai ugyanakkor ismét késnek. Legutóbb még e héten való munkakezdést ígért az építtető cég, azonban munkagépeket még nem látni a területen. A legújabb, szeptemberi készenlétet ígérő nyilatkozat azonban a mostani fürdőzőket már nem hűti le. A csütörtök esti viharos időjárás talán inkább – egy kis időre.

H.T.
-hirdetés- -hirdetés-