A magyarországi németek kitelepítésének 61. évfordulója alkalmából emléktáblát helyezett el a Német Kisebbségi Önkormányzat a mosonszentpéteri templom oldalán. A vasárnapi szentmise után ünnepség keretében Czank Vilmos plébános megáldotta a táblát.

 

A hatvanegy évvel ezelőtti kitelepítés több ezer „áldozatot” követelt Mosonszentjánostól és Mosonszentpétertől is. Az itt élő német ajkúak nagy részét Németországba szállították, elszakítva őket gyökereiktől, barátaiktól, megfosztva minden vagyonuktól.

Az emléktábla avatásán Wally János, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke emlékezett a hatvanegy évvel ezelőtti eseményekre, majd leleplezte a táblát. Az emlékműn Elisabeth Schneider-Neuberger, egykori mosonszentjánosi költőnő egy versének részlete olvasható.

Tavaly, a kitelepítés 60. évfordulója alkalmából a mosonszentjánosi templomra került emléktábla, ám akkor a kisebbségi önkormányzat anyagi helyzete nem engedte meg, hogy mindkét, régen szinte teljesen német városrészre kerüljön egy-egy tábla. A mosonszentpéteri emléktábla elkészítéséhez pályázaton nyert pénz is felhasználtak.

V.V.

-hirdetés- -hirdetés-