Akár hatvan százalékkal is visszaeshet a helyben elvégzett tüdőszűrések száma idén. Az új törvényi változások szerint ugyanis hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki tüdőszűrésre érkezik. A 18 és 40 év közöttieken azonban nem is végeznek helyben vizsgálatot.

 

Nem csak a vizsgálófülkében vettek nagy levegőt a tüdőszűrőre érkező jánossomorjaiak. Sokakat meglepett ugyanis, hogy a vizsgálatért 600 forintot kell fizetnie annak, aki beutaló nélkül érkezik.

Horváth Antal rokkantnyugdíjas meglepetten mondta el televíziónknak, úgy hallotta korábban, aki kötelező szűréseken vesz részt, annak nem kell fizetnie. „Itt szembesültem a ténnyel, hogy már nem kötelező, holott mást sem hallok a tévében, médiában, mint hogy Magyarországon nő a tüdőbetegek száma, és a halálozás.”

A tájékozódás a kérdésben valóban nem egyszerű. Elsőként februárban vezettek be a tüdőszűrésnél általános 300 forintos vizsgálati díjat, ám ezt nemrég megváltoztattak. Most beutaló nélkül hat, beutalóval háromszáz forintért vizsgálják meg az érkezőket az állomásokon.

Komikus kissé, hogy a beutaló megszerzése szintén háromszáz forintba kerül, ráadásul azért még külön a háziorvoshoz kell mennie a betegnek, így a legtöbben itt helyben fizetik ki a hatszáz forintot, a tüdőszűrőn – mondják a vizsgálatot végzők.

A tüdőszűrés ma hazánkban csak azokban a térségekben kötelező, ahol a tuberkulózis gyakorisága 100 ezer lakosnál több mint 25 fő. Megyénk jóval e határérték alatt van, így a vizsgálat önkéntes. A rendelkezés szerint a tüdőszűrést 14 -18 éves kor felett iskolai vagy üzemorvosi beutalóval térítésmentesen végzik el, 40 év felett azonban már fizetni kell.

A 18 és 40 év közötti korosztály szűrése a rendelkezés szavai szerint „nem javasolt”, a mobil tüdőszűrő állomásokon nem is végzik ezt el. Akiknek azonban, például munkaalkalmassági igazoláshoz, szükséges a tüdőszűrés, annak el kell mennie a régióban illetékes kórházba. Itt  a vizsgálatot beutalóval és e mellett 1500-tól akár 3000 Ft-ig terjedő összegért végzik el. A munkaalkalmassági igazoláshoz szükséges vizsgálatot nem mindenhol fizetik ki a cégek, sok munkavállalónak így a saját pénztárcájába kell nyúlnia.

A rendszeres orvosi kezelésre szorulókat nagyon megterhelik ezek az intézkedések. Csak a vizitdíj több ezer forintba kerül havonta. Sok nyugdíjasnak jelent ez problémát – mondta el televíziónknak Horváth Antal: „Korábban mindig rengetegen voltak itt, most azonban alig fordul meg itt egy-egy ember. Az idősek érthető, hogy távol maradnak, hiszen aki rendszeresen orvoshoz jár, több ezer forintot fizet ki csak a vizitdíjra egy hónapban. Nem csoda, hogy a tüdőszűrőre sokan el sem jönnek.”

A változás valóban komoly csökkenést okozott a vizsgálatok számában. A februári 300 forintos vizsgálati díj még csupán 10 % körüli visszaesést okozott, a 600 forintos összeg bevezetése óta azonban drasztikus a változás. Jánossomorján például az elmúlt két évben a vizsgálat ideje alatt naponta átlagosan 450 főt szűrtek meg, ma azonban naponta alig hatvan ember jelenik meg a művelődési házban lévő mobil állomáson. Eddig a vizsgálható lakosság közel 80%-át megszűrték, idén ez a szám jó ha a 20 százalékot eléri, mondja Kovács Endre asszisztens.

Kovács Endre asszisztens beszédes történetet osztott meg velünk: „Nemrég jött egy néni, aki 300 forinttal készült. Minimális nyugdíja van, nem kapott még nyugdíjat, és úgy kért itt kölcsön további 300 forintot hogy ki tudja fizetni a vizsgálatot. 68 éves, de eljött és a kölcsönkért plusz háromszáz forintból szűrette meg magát.”

A vizsgáló gép finoman szólva is rutinos szakmabeli a maga negyven évével, ám optikája a kezelők szerint viszonylag újnak számít, alig több, mint tíz éves. Az asszisztensek azonban elmondták, bár nem a legmodernebb a berendezés, az általános tüdővizsgálatokon szűrik ki a betege nagy részét

A  fent említett, rendelkezésben álló „nem javasolt” kifejezéssel némiképp ellentétben áll a plakátokon szereplő, vastag betűvel szedett felhívás: „A tüdőszűrés alkalmas lehet tüdőbetegségek időben történő felismerésére. Panasz nélkül is lehet beteg! A tüdőszűrésen való részvétel önvédelem!”

Hamarosan azonban változást ígér az egészségügyi minisztérium: A tervek szerint június elsejétől a tüdőszűrés nem lesz vizitdíjköteles. Ez azonban a jánossomorjaiakat már csak jövő ilyenkor érinti majd.

A vizitdíj-változás e mellett érinti a 18 év feletti középiskolás vagy felsőoktatásban tanuló diákokat is, akikről az eddigi rendelkezés mintegy elfeledkezett. Ők elsejétől vizitdíjmentesen kaphatnak  orvosi ellátást, ha azt iskolájuk alapellátásában veszik igénybe.

HT
-hirdetés- -hirdetés-