Traffipaxos rendőrnek álcázott diákok, fokozottabb hatósági jelenlét, bádogrendőrök, lámpás gyalogátkelőhely. Ilyen módokon igyekszik biztonságosabbá a szentpéteri gyerekek iskolába járását az intézmény és az önkormányzat. A településrészt átszelő 86-os főút nagy forgalma már rég égető problémája a lakóknak. A közelmúltban két diákot is elgázoltak itt.

 

Már három hete hatósági személynek tűnő diákok biztosítják a szentpéteri Klafszky Katalin tagiskola melletti gyalogátkelőt reggelente. Az intézmény akciójára azért van szükség, mert a 86-os főút nagy forgalma igen veszélyessé teszi az átkelést a kisiskolások számára.

Sikeres

A járművek csak ritkán állnak meg a felfestett gyalogátkelőn, ugyanakkor gyakran nem tartják be az itt fennálló 30 km/h-s sebességkorlátozást. A megmozdulás az igazgató szerint is sikeres. Nemes Csaba hangsúlyozta: “Még ha nem is teljesen szabályos az akciónk, azóta tízből kilenc kamion megáll, lelassít és átengedi a gyerekeke. Azt gondolom, ez az eredmény magáért beszél.” Az itt lakók elmondták, amíg a kamionok nem tartják be az előírásokat, senki nem szólhatja meg a sofőröket megtévesztő, mellényes, tányérsapkás, traffipaxnak látszó álkamerával felszerelt gyerekeket.

Ok, okozat

Az akció szükségességét az is jelzi, hogy az elmúlt hetekben két iskolás kisgyerek is baleset áldozata lett ezen a szakaszon. Egyiküket átkelés közben ütötte el egy autó, miközben – a rendőrségi vizsgálat szerint – figyelmetlenül kelt át az úttesten, és egy vonuló járműoszloptól nem látta a szemből érkező személygépkocsit. A kislány combcsonttörést szenvedett. Másikuk görkorcsolyázás közben kelt volna át az úttesten, mikor egy személygépkocsi a visszapillantó tükrével elsodorta. Ő a kezén szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérülést. Már mindketten járnak iskolába.

Tovább is van…

Az iskola és a városvezetés azonban nem elégszik meg az „álrendőrökkel”. További intézkedésként hamarosan két rendőrbábú áll majd az út mellett. A pléhrendőröket már több, főút mellett fekvő településen alkalmazzák az országban, környékünkön Öttevényen láthatunk ilyet. A hasznosnak bizonyuló, egyenként 60 ezer forintba kerülő bábúkkal a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás látja el a megyei települések nagy részét. Városunkban két bádogrendőr kap majd hosszú távú álláslehetőséget.

Lámpáznak

E mellett az iskolánál fekvő gyalogátkelőt nyomógombos közelekedési lámpákkal szerelik fel, amely várhatóan 2008-től üzemel majd. Kialakítására a 86-os főút jövőre várható burkolat-megerősítésével együtt kerül sor, azonban teljes egészében városi pénzből.

Szigetelés

A 86-os főút burkolat-megerősítésének részeként (immár állami finanszírozásból) két forgalomlassító szigetet emelnek majd a Szentpéteri településrész két szélén. A jövőre induló burkolatmegerősítés során 15 tonnás járművek számára is járhatóvá teszik a főutat, városunkat – és a többi környező települést – elkerülő útról azonban nem szólnak a tervek.

Addig

E beruházások megvalósulásáig azonban az iskola, úgy látszik, maga kell, hogy megoldja diákjai reggeli biztonságosabb iskolába járását. Ebben segítséget kaphat a rendőrség helyi körzeti megbízotti hivatalától, akik ezentúl – ígéreteik szerint – heti egyszer besegítenek általános iskolás kollégáiknak. E mellett a most alakult jánossomorjai polgárőrség is felajánlotta, fél nyolc tájékában megjelennek majd a szentpéteri iskola és óvoda környékén.

H.T.

-hirdetés- -hirdetés-