Újabb infóakciót tartott a jánossomorjai határátkelőnél az ausztriai IGR-Régióközi Szakszervezeti Tanács. Ezúttal nem csak a mezőgazdaságban, hanem más ausztriai ágazatokban munkát vállaló magyarokat is meg kívánták szólítani, hogy segítséget nyújtsanak munkajogi problémáik megoldásához.

 

Demonstratív infóakciót tartottak a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland Nyugat- Magyarország (Interregionaler Gewerkschaftsrat – IGR) együttműködésének illetékesei április 23-án hétfőn, délután négy és hét óra között a jánossomorjai határátkelőnél.

90%

Az IGR tapasztalatai szerint csak Jánossomorjánál naponta több száz ingázó lépi át a határt. Őket szeretnék megszólítani, hasznos brosúrákkal és tanácsokkal ellátni hétfőn délután. A szervezet tapasztalatai szerint a mezőgazdaság területén történik a legtöbb visszaélés a munkáltatók részéről – az ingázók kilencven százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, de más ágazatokban is ráfér a tájékoztatás a magyarokra.

Kihasználva

Ma már mintegy 8000 magyar dolgozik Ausztriában, közülük sokan nincsenek tisztában az osztrák jogszabályokkal és munkaügyi szabályozással, amit munkaadójuk sokszor ki is használ – tájékoztatott róla a szervezet.

80%

Egy most készült felmérés szerint az Ausztriában dolgozó magyarok 80% véli úgy, hogy minden őt megillető járandóságot megkap munkáltatójától. Ez azonban koránt sincs így: általában a magyar munkavállalók osztrák társaikhoz képest harminc-negyven százalékkal kevesebbet kapnak, és a legtöbb járandóságot (egészségbiztosítás, nyugdíjjárulék, 13., 14. havi bér) sem fizetik ki munkáltatóik.

Késő bánat

A magyarok jó része 2.50 – 3.30 euró órabérért dolgozik, jó részük nem tudja, csak hiszi, hogy be van jelentve – mondta el Tóth Eszter IGR projektvezető. „Sokan nem is mernek maguk utánajárni a dolgaiknak, féltve állásukat. Azonban nem kell értenie mindenkinek, jövője szempontjából korántsem mindegy, hogy milyen státuszban dolgozik.” Egy esetleges betegség vagy a nyugdíj mértékének meghatározásánál már sokszor a szakszervezetek sem tudnak mit tenni. Azonban a régióban több helyen működő IGR irodákban magyar nyelven is segítséget kaphatnak az ingázók, csatlakozhatnak az osztrák szakszervezetekhez, amely jogorvoslati segítséget is nyújt tagjainak.

300

Az IGR azért választotta a Jánossomorjai határátkelőt, mert az hamarosan, várhatóan nyár végén autók számára is megnyílik, úgy pedig sokkal nehezebb megszólítani az áthaladókat. A hétfői akció a vártnál sikeresebb volt, a tervezett befejezés előtt jó háromnegyed órával elfogyott az előkészített 300 darab tájékoztató brosúra.

Szervezet

A 2002 óta működő európai uniós projekt az Ausztriában munkát vállaló magyarok mindennapjait próbálja megkönnyíteni azzal, hogy szociális és munkajogi kérdésekben képviselik érdekeiket, felvilágosító kampányokat és képzéseket szerveznek számukra. A programban az osztrák szakszervezet mellett a három nyugat-magyarországi megye szakszervezetei vesznek részt.

Szakemberek is

A jánossomorjai akción Felső-Auszritából érkező szakszervezeti delegáltak is részt vettek, hogy tájékozódjanak az itt kiválóan működő szakszervezeti munkáról. Az IGR munkatársai között több jogi szakember és szakszervezeti vezető is megjelent a határátkelőnél, hozzájuk is fordulhattak problémáikkal a munkából az esti órákban szép számmal szállingózó munkások.

Más helyzet

Mint azt Tóth Eszter elmondta, az ausztriai szakszervezeti munka sokkal hatékonyabb a magyarországinál, mivel szomszédinknál minden évben a szakszervezetek kötik meg a munkakörülményeket szabályozó kollektív szerződéseket, így alkupozícióban vannak. Magyarországon jórészt a törvényi szabályozás rendelkezik a munkáltatók jogairól, kevés adut hagyva – az amúgy sem mindenhol működő – szakszervezetek kezében.
-hirdetés- -hirdetés-