85 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a győztes hatalmak hazánkkal az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot.  Erről az évfordulóról emlékeztek meg a körzeti általános iskola tanulói.

A helyi Körzeti Általános Iskola mosonszentjánosi felső tagozatának aulájában gyűltek össze a diákok június 3-án, pénteken, hogy megemlékezzenek a világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásáról, amely az ország kétharmadának elvesztésével, és több mint egymillió magyar kisebbségi létbe szorításával járt.

A műsor elején Winkler Zoltán, az iskola történelemtanára beszélt a diákoknak a szerződésről, az országot sújtó kötelezettségekről, és azok történelmi következményeiről. Ezek után a hetedik osztályos tanulók előadásában többek között Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, illetve József Attila e békeszerződés kapcsán írt gondolatait, verseit hallgathatta meg a közönség. A megemlékezésen részt vett a speciális iskola tanulóinak kórusa is, akik egy korabeli revíziós dalt adtak elő. Winkler Zoltán kiemelte, hogy a trianoni békeszerződések szülte ellentétek sajnos még a mai napig meghatározzák az itt élő szomszédos népek közötti viszonyokat. Uniós tagállam-, illetve oda tartó állam-létünkre még mindig nemzetiségi ellentétek feszülnek köztünk, emelte ki a szerbiai magyarellenes atrocitásokra, illetve a németek és magyarok kollektív bűnösségét még mindig törvényesnek tekintő Benes-dekrétumok problémájára utalva Winkler Zoltán. Hangsúlyozta, hogy ma, amikor szinte minden dologról emléknapot tartunk, egy ilyen, történelmünket meghatározó eseményről szinte kötelező megemlékeznünk.

Az iskola célja az ünnepséggel, hogy megtanítsák a gyerekeket e tragikus döntés helyes értékelésére. Winkler Zoltán elmondta, szerencsére ma már az iskolai tanagyagban is szerepel a XX. század egyik legnagyobb magyar tragédiája, így bízik benne, hogy az iskoláskorú hallgatóságnak sikerült megértenie az emlékműsor üzenetét. Ez pedig, hogy a nemzeti értékek ápolása és a tolerancia nem feltétlenül zárja ki egymást a XXI. század Európájában.

-hirdetés- -hirdetés-