Márciusban megkezdődik a Dr. Dicsőfi, a Csalogány és a Kereszt utcák útburkolatának felújítása. Jánossomorja még tavaly nyerte el az útfelújításokhoz szükséges pályázati összeget, amely a teljes költség, mintegy 65 millió forint nagy részét, 44 és fél millió forintot jelenti. A fennmaradó összeget az Önkormányzat önrészként adja a pályázathoz.


Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, bár a mukálatokat már tavaly ősszel szerették volna elkezdeni, az elhúzódó közbeszerzési pályáztatás és a támogató szerződés aláírása után már a rossz idő gátolta a munkálatok megindulását.

A Csalogány utca

A kivitelező és a városi önkormányzat ezért úgy határozott, a tavasz beköszöntével, várhatóan március végén kezdődnek meg a felújítások, melyek május végéig tartanak majd.

A felújítás során sor kerül az aszfaltszőnyegen tátongó kátyúk kijavítására, majd két aszfaltréteggel gyarapodik az úttest. Ezek mellett az útpadka és a felszíni vízelvezető rendszer kiépítése következik majd.

A Dr. Dicsőfi Endre utca

Jánossomorja másik, nagyobb szabású útfelújítási terve is hamarosan döntő stádiumba ér, nyilatkozta a polgármester. A közeljővőben hozzák ugyanis nyilvánosságra, hogy megnyertük-e az országhatártól a 86-os főútig terjedő út felújítására benyújtott 500 milliós pályázatot. Az önkormányzat önrészként 20 millió forinttal járul hozzá a munkálatokhoz.

Az útfelújítás négy ütemből állna, melyből elsőként a város határától a határátkelőhelyig húzódó szakasz, és a vasútátkelőtől a Nándor utcáig tartó belvárosi rész öltene új formát. Ez utóbbinál szinte háztól házig tartó átalakításra számíthatunk, útpadkákkal, parkolókkal, sőt, új buszöblökkel, parkokkal kiegészülve.

A polgármester úr kiemelte, ha sikerrel jár a közútkezelővel közösen benyújtott pályázat, akkor a 2005-ös esztendő az útépítések éve lesz. 2005 augusztusában indulnának ugyanis a munkálatok és várhatóan 2006 májusában fejeződnének be. Mivel 2007-ben várható a schengeni határok kiépülése, ekkorra már Ausztria felé is megindul a forgalom, amiben nagy szerepet kaphat a városunkat Andauval összekötő út is – hangsúlyozta a polgármester.

A szárnyra kapott hírek ellenére a városközpontban lévő utcák egyirányúsítása nem szerepel a rövid távú tervek között. A szóban forgó pályázatok kikötése ugyanis, hogy az adott útszakasz funkciója nem változhat az átalakítás során. Egyelőre tehát csak az utak javítása  valósul meg a sikeres pályázat esetén. Mindezek után lehet csak szó a jövőben a városközpont utcáinak esetleges egyirányúsításáról. Ezzel kapcsolatban elképzelhető hogy a Szabadság utcát gyalogos övezetté tennék, a járműforgalom pedig az egyik irányba a Dicsőfi utcán, a másikba az Iparos utcán át haladna.

Erről azonban nincsenek még konkrét tervek.


Megjegyzés:

A témáról szó lesz februári hír- és magazinműsorunkban.

-hirdetés- -hirdetés-