Jánossomorja temetőiben rengeteg az elhanyagolt, gazos sírhely. Ezek elsősorban a kitelepített német anyanyelvűek síremlékei, amiket már nem tart rendben senki. Nyilvánvaló, hogy sok embernek bántja a szemét, hisz ezek a gazos sírok rontják a temetők képét, ám sorsuk felett dönteni nem egyszerű.

Már az elmúlt közmeghallgatáson is szóba került az elhanyagolt, nem gondozott sírhelyek problémája. Temetőinkben lépten-nyomon találkozhatunk akár több száz éves síremlékekkel, szobrokkal, amiken azonban már nyomot hagyott az idő vasfoga. Nem csak a temetők látványával van tehát probléma, a kövek minősége is egyre romlik az évek múlásával, többször felmerült már, hogy tenni kellene valamit védelmükért.

A régi, már nem megváltott sírhely tulajdonjoga visszaszáll a temető fenntartójára, ami Jánossomorja esetében az Önkormányzat. Tehát a temetőben lévő szobrok, sírkövek is az Önkormányzat tulajdonát képezik. Ìgy ha valaki olyan sírhelyet vált meg, amin már áll egy sírkő, az Önkormányzattól kell engedélyt kérnie, hogy felhasználhassa az emléket. A régi sírkő megóvásának egyik megoldását választotta az Élő család, akik felújították a megváltott sírhelyen álló síremléket.

A felújítással a régi sírkő névtáblájára helyeztek egy új táblát az új felirattal. Így a régi halottak emlékét sem sértették és saját halottuknak is méltó emléket tudtak emelni.

A család akkor szembesült azzal, hogy milyen érték van a megváltott sírhelyen, mikor kanadai turistákkal találkoztak a sír előtt, akiknek utikönyvében Jánossomorja nevezetességeként a mosonszentjánosi temető állt. Élő Anita felhívta figyelmünket a temetőkben álló többi csodálatos szoborra és azok egyre romló állapotára.

A temetőben álló szobrok, a régi, sírkövek is olyan értékek, amiket óvnunk kellene, hiszen ha nem vigyázunk rájuk, leborulhatnak, széttörhetnek, széteshetnek.

Árpási Tamás csornai restaurátor szerint a fő problémát az jelenti, hogy sokan nem merik felvállalni, nem mernek belevágni az ügyintézésbe, nekifogni az engedélyek megszerzéséhez. Az emberek inkább belenyugszanak abba, hogy nem történik semmi, semhogy utólag az derüljön ki, hogy esetleg rossz döntést hozzanak.

A restaurátor kiemelte, a felújítás, karbantartás sok helyen problémás a tisztázatlan tulajdoni viszonyok miatt, de véleménye szerint mindenképp jobb megoldás a kövek konzerválása annál, minthogy elporladjanak ezek az értékek.

Megoszlik az emberek véleménye a régi sírkövek sorsával kapcsolatban. Sok vitát válthat ki, hogy vajon jogunkban áll-e megfosztani a halottakat a nekik állított síremléktől. Erre egy megoldás az, hogy a már említett módon megőrzik a régi feliratot, és erre helyeznek rá új felirattal egy táblát. Egy másik megoldás lehet egy szoborpark létrehozása, a sírkövek összegyűjtése a temetőkben, és a szobrok felújítása, és áthelyezése a város köztereire.

A probléma viszont minél hamarabb megoldásra vár, hiszen az évek múlásával a kövek minősége is egyre romlik, és kár lenne veszni hagyni ezeket az értékeket, hiszen településünk évszázados művészeti, kulturális értékei málnak szét a szemünk előtt.

-hirdetés- -hirdetés-