A feltámadást és az élet újjászületését ünnepeljük húsvétkor. A hívek Jézus eljövetelét hirdették, az óvodások a tavaszhozó nyuszit várták Jánossomorján. Szentjánoson répatúrára indultak az ovisok az óvó nénik vezetésével. A nyuszi egy-egy répát, és mellé cseles feladatokat hagyott ott nekik, amiket meg kellett fejteni, ki kellett rakni. A gyerekek nagyon nagy kedvvel és ügyességgel vették az akadályokat. Az út vége a tornaterembe vezetett, itt rá is találtak a húsvéti tapsifülesre.

 

Fotógaléria a képre kattintva

 

Szentpéteren csoportról csoportra jártak a gyerekek. Kézműves játszóházban készíthettek húsvéti nyuszis díszeket, játékokat. De a legfontosabb állomás mégis az udvar volt. Itt nyuszik és bárányok várták a gyerekeket, egyik ovis társuk családjának jóvoltából. Pusztasomorján kis énekkel indultak nyuszikeresésre a gyerekek. Az ovi körül itt is sok izgalmas feladat várta őket. Kirakóztak, nyuszit számláltak, de ha kellett, tojást kerestek és párosítottak a tavaszi napsütésben. Az udvaron kis nyuszis ajándékokra leltek a gyerekek, de bizony még az ajándékozó is itt volt. Nyuszik várták az ovisokat. Őket is egy ovis társuk családja hozta ide húsvétolni.

Az egyház is ünnepelte az újjászületést húsvétkor, azaz Jézus kereszthalálát és feltámadását. Nagypénteken a Liget utcai kálvária-kápolnához mindhárom településrészről érkeztek, hogy együtt imádkozták végig Jézus keresztútját. A kálvária maga is megszépült az ünnepre. Borsa Antal másolatait, a képoszlopokat és a térdelőköveket is megtisztították a hívek.

 

 

 

Az idei húsvét szertartásai jórészt a szentjánosi templomban zajlottak, így a kereszthódolatra és a passióra is itt került sor. Kótai László atya, mint mondta, így szeretné elérni, hogy mindhárom település hívei egy közösséggé legyenek. Ezért egyre inkább a központi templom ad majd helyet a főbb egyházi szertartásoknak, rendezvényeknek.

 

 

Pénteken a csendesség töltötte meg a templomot. Nagyszombaton este a Vigíliára, a legösszetettebb katolikus szertartásra gyűltek össze a hívek a szentjánosi templomban – az alkonyattól ugyanis már az új napot, a feltámadást köszönti az egyház. Jézus feltámadása a világosság győzelme a sötétség felett, ami bevilágítja a templomot. A szent láng nyomán felragyognak az oltárok és megszólalnak a harangok, orgonasípok is.  A régi keresztény szokásokban ekkor kereszteltek, ezért ez is a szertartás része, Szentjánoson keresztvizet szenteltek idén. A húsvéti körmenet is erre a hagyományra vezethető vissza, amikor is a keresztelő kápolnából vonultak a hívek a templomokba. A körmenet ugyan nem a húsvéti liturgia szoros része, de a hit, az örömhír ilyen módú hirdetése a kereszténységgel egyidős. Az oltári szentség ünnepélyes körbehordozásával hirdették a hívek a feltámadás örömét Jánossomorján, a Millenniumi parkban is.

 

 

 

 

Vasárnap a szokásos miserend szerint ünnepelték a húsvétot a templomokban. A főtéren a fúvósegyesület már hagyományosan térzenével köszöntötte a híveket.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-