A hagyományos Katalin-napi énekversennyel emlékeztek a szentpéteri tagiskolában az intézmény névadójára november 27-én. Alsósok és felsősök egyaránt megmutathatták énekhangjukat, népdal iránti szeretetüket. A jánossomorjai diákokat tömörítő megmérettetésen idén 65-en készültek két dallal, több korcsoportban. A megnyitón az izgalom levezetésében a közös éneklés segített, de azt is meghallgathatták a diákok, hogy hogyan dalolnak a felnőtt énekesek. A csoportokban aztán mindenki megmutathatta a tudását. A felkészülésnél nemcsak a kedvencekből, hanem kötelező darabokból is választaniuk kellett a diákoknak.

 

 

 

 

A szervezők elmondták, a már évek óta megrendezett énekversenyen jól lemérhető egy-egy diák fejlődése, változása. A verseny eredményhirdetése előtt kézműves játszóházzal várta a gyerekeket az iskola. Minden kategóriában három díjat és több különdíj is kiosztottak, volt, hogy megosztva, hiszen sok volt a kiváló előadás. A kiváló előadóknak Dravetky István, a zeneiskola igazgatója adta át az okleveleket és az ajándékokat.

 

 

A szervezők ezzel a tagiskola névadójára, Klafszky Katalin világhírű operaénekesre is emlékeztek. Városunk leghíresebb szülöttének csodálatos énekhangját a település kántora fedezte fel, de hamarosan Győrből is felfigyeltek a tizenéves kislány tehetségére. A tehetség mellé azonban sok munka is társult, míg végre Klafszky Katalin Európa egyik legjobb Wagner-operaszopránja lett. 1896-ban hunyt el, Hamburgban, emlékét szobor is őrzi a hamburgi operaházban. A szentpéteri iskola 22 éve viseli a nevét. Volt szentjánosi szülői házánál egykor emléktábla is állt, amit egy felújítás miatt leszereltek, ám – mint megtudtuk – hamarosan visszahelyeznek.

 

 

JTV

 

 

-hirdetés- -hirdetés-