Hazaérkezett – Hossala Tamás jánossomorjai kötődésű budapesti fotóművész és tárlata, amely Bécsben indult útjára, járt már Héderváron és Nagyfödémesen is, és most végre hazaért, Jánossomorjára. A kiállítás pénteken este nyílt meg a Glázer-Kozma Galériában. Az oldott hangulatú, baráti közeg számára igazi ünnep volt az 1956-os emléksorozat művészi szempontból kiemelkedő összeállításának hazaérkezése.

 

 

A tárlatot Bella Zsolt alpolgármester köszöntötte, az andaui Gruber-testvérpár, a Jánossomorja Építőköve díj kitüntetettjei pedig megnyitották a kiállítást, amire többen a szomszédos Andauból is ellátogattak. Otto Gruber elmondta, reméli, többször találkozhatunk a környéken, Andauban is Tamás képeivel. Paul Gruber, festőművész-restaurátor pedig a JTV-nek elmondta, igazán érett, jó látásmódú, magas művészi szintű anyaggal találkozott is, amiről nagyon jó elbeszélgetni. A RizikóFaktor a témához illő megzenésített versekkel köszöntötte a kiállítást.

 

Hansági táj – Hossala Tamás: Menekülők útja című sorozatának egy képe

A tárlat két kiállítást foglal magában. Hossala Tamás képei mellett a Mire besötétedett című összeállítás az ’56-os menekülőkről készült archív fotókat vonultatja fel, párhuzamba állítva a táj akkori múltját, és azt, amit a szobrok és a természet máig őriz magában. A kiállítást Szilágyi Dániel és Hauptmann Tamás állította össze, a Segítő Kötelék ’56-os programsorozat keretében, az 1956-os szabadságharc évfordulójára alakult Emlékbizottság támogatásával.

Hossala Tamás elmondta, nagyon tetszik neki a létrejött kettős anyag. – “Izgalmas, hogy majdnem azonos felületen, fekete-fehérben, de egymással nem konkurálva, hanem kiegészítve jelennek meg a képek. Mindkettőben van élet, de valahogy másképp.” Tamás képeivel a Hany megismerésére, a táj bejárására is szeretné ösztönözni a nézőket, hiszen mindenki maga is rátalálhat a Hany hangulatára.

– “Nemcsak tájképsorozat. Történelmi jelentősége van a képeknek, a tájnak, és ezt Tamás össze tudta fogni, és meg tudta nekünk mutatni.” – mondta el a galéria egyik vezetője, Glázer-Kozma Edit festőművész, aki a kezdetektől végigkísérhette Hossala Tamás évtizedes munkáját. Mint mondta: Tamás úgy mutatta meg nekünk ezt a tájat, ahogy mi, akik itt élünk, nem tudtuk volna. Talán érezzük, de nem tudtuk volna megmutatni. Ehhez kellett egy idegenből érkezett, értő szem.

 

Az alkotó a megnyitón

 

A Hanságot több éven keresztül fotózó művész képei sokakat elgondolkodtattak és vagy soha sem látott, vagy régen ismert arcát mutatták meg a vidéknek. Így volt ezzel Gazsó Attila is, a Glázer-Kozma Galéria tavaly kiírt ösztöndíj-pályázatának idei amatőr fotós nyertese is, aki nemrég szintén a Hanságot kapta lencsevégre, hasonló szemlélettel. – “Tud a Hanság nagyon szép lenni, de nagyon kegyetlen is, igaz, abban is megvan a szépség, amit Hossala Tamás meglátott, és amit én is keresek, ha a Hanságot járom.”-mondta. A szintén e tájat járó alkotó a galéria alapítványa által helyi alkotónak kiírt pályázaton bizonyult a legjobbnak nemrég, így támogatást nyert egy önálló anyag elkészítéséhez. A pályázat különdíját Takács Mária nyerte. A Galéria úgy tájékoztatott, folytatni kívánják a pályázatot, így minden évben támogatnának egy helyi alkotót.

 

Gazsó Attila, az ösztöndíj-pályázat nyertesének egyik hansági képe

 

A tárlat még több meghívásnak is eleget tesz a környéken ősszel, de most már állandó helyet kap Jánossomorján, a galériában, így nyitva tartási időben várja a helyi közönséget.

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-