12 szervezet összesen több mint 29 millió forint támogatást nyert el az önkormányzattól. Ebből a város közösségét erősítő programok valósulhatnak meg. A képviselőtestület azonban önmérsékletre és több önrész felmutatására kért több helyi szervezetet, az idei igény ugyanis a rendelkezésre álló kereten jóval túlnőtt.

Hideget és meleg is kaptak a civil szervezetek az önkormányzat képviselő-testületi ülésén múlt szerdán, ahol a szervezetek éves támogatásáról döntött a város. A tavalyival megegyező, 29,1 milliós támogatási keretre idén is jóval több kérelem érkezett be, összesen 43 millió forintnyi. A jelentős kerettúllépés miatt a bizottságok és a testület hosszasan mérlegelte a támogatásokat, számba véve az egyes programokat, célokat is.

 

 

 

Lőrincz György polgármester kiemelte, a város számára fontosak a civilek, és az általuk megvalósított ötletek, programok, és erejéhez mérten nagy összeggel támogatja a működésüket Jánossomorja. Csornán például alig a jánossomorjai támogatás egyharmada jut hasonló civil célokra. De a társadalmi szervezetek támogatása még ennél is több lehet, a képviselőtestület ugyanis több programot, felújítást, kezdeményezést is kivett a pályázott tételekből, olyanokat, amik túlmutatnak a pályázat céljain. A város később dönt majd egyes ilyen tételek támogatásáról, más forrásból finanszírozva azokat. Ám dorgálást is kapott pár egyesület – azok, akiknél az önrész, a tagdíj, vagy a más támogatóktól, pályázatokból elnyert forrás nagyon alacsony: – „Mi azokat az egyesületeket tudjuk jó szívvel támogatni, akik jelentős lakossági vagy közösségi támogatással rendelkeznek.”- utalt erre Luka János, bizottsági elnök. Nagyra értékelték azt is, melyik egyesület mutatta fel a legtöbb önrészt, saját forrást. Ezek közül az Örökség Kulturális Egyesületet emelte ki Luka János. Összességében a Sportegyesület, a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány és az Örökség mutattak fel a legtöbb saját forrást, és ehhez mérten nem elrugaszkodott támogatási igényt. Luka János hozzátette, korábban csak sport-célokra igényelhettek TAO támogatást, de ez már kulturális célokra is kérhető. Az állam által preferált támogatási mód szerint ugyanis a cégek társasági adójuk egy részét nem az államnak, hanem egy sportcél megvalósítására juttathatták eddig.

 

 

A város évek óta szeretné arra ösztönözni a civil tömörüléseket, hogy más forrásokra is támaszkodjanak. Sokkal nagyobb önmérsékletet, több lábon állást kért tőlük most is Lőrincz György polgármester. Elmondta, a tagdíjak növelése mellett a támogatói, szponzori források megtalálása, aktívabb pályázati munka is segíthetne a szervezeteknek – utóbbiban a város pályázati referense is segíti a hozzá fordulókat, ahogy már több sikeres pályázatnál ezt be is bizonyította. Hozzátette, szeretne ebben a kérdésben személyesen is egyeztetni a szervezetek képviselőivel. A civilek munkáját ugyanakkor nagyra értékelte és fontosnak tartja a város. – „Ezúton is köszönetet mondunk minden egyes civil szervezetnek, aki a városért tevékenykednek, hiszen velük lesz igazán város a városból.” – mondta a polgármester.

 

 

 

Elnyert támogatások:

„Jánossomorja” Polgárőr Egyesület – 2 400 000 Ft
Jánossomorjai Fúvós Egyesület  – 600 000 Ft
Jánossomorjai Sportegyesület – 11 000 000 Ft
MOSON-SZÉL Kulturális, Szabadidő és Sport Egyesület – 1 200 000 Ft
Jánossomorja Baseball Egyesület – 3 500 000 Ft
Örökség Kulturális Egyesület – 1 400 000 Ft
Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány – 6 100 000 Ft
Aranykapu Óvoda Gyermekeiért Alapítvány – 0 Ft
Jánossomorja Sakk Barát Egyesülete – 400 000 Ft
Jánossomorjai Független Közéleti Társaság – 1 000 000 Ft
Mosonszentpéteri Iskoláért Alapítvány – 0 Ft
Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jánossomorja – 1 500 000 Ft

Teljes összeg 29 100 000 Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-