Ökoportya Hanságligeten
Dátum: 2006. június 16. péntek, 15:55
Rovat: JTV hír


A hanságligeti Hipp üzembe látogatott az Ökoportya biotermékeket népszerûsítõ rendezvénysorozat pénteken, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a hazánkban igen elhanyagolt bio-étkezésre. A látogatás során az üzem termékeivel és az ott folyó munkával is megismerkedhettek a vendégek.


A tavaly útjára indult rendezvénysorozat célja a hazánkban sajnos kevésbé ismert bio termékek népszerûsítése és az egészségesebb táplálkozás kialakítása. Ennek érdekében a szervezõk a sajtó képviselõi mellett szakembereket, ismert színészeket, illetve neves közéleti személyiségeket hívtak meg, akik felvállalták ezen a termékek népszerûsítését A múlt évi, Kelet-Magyarországot érintõ körút után idén a Dunántúlon tartották meg a két napos túrát, így jutottak el Hanságligetre is.



Karácsony Imre ötledadó-szervezõtõ elmondta, az Ökoportyával szeretnénk bemutatni a Magyarországon megtalálható bio terméket, hogy ezzel is e termékek mevásárlására ösztönözzék a vevõket. A rendezvények egyik fõ célja, hogy a biotermékek hazai fogyasztása elérje a Nyugat-Európai átlag 50%-át. Külföldön a lakosság 10-12% vásárol ilyen élelmiszereket, nálunk az 5% elérésével is elégedettek lennének a szervezõk.



A körúton részt vevõ száz bio-nagykövet a hétvége során tíz üzemet, illetve gazdaságot keresett fel, ezek egyike volt a hanságligeti bébiétel gyártó Kft. Itt a gyárlátogatással egybekötött termékbemutatón a vendégek az üzem mûködésével és a szigorú higiéniai szabályok mellett zajló élelmiszerkészítési technológiával is megismerkedhettek. Bódi Csabától, a hanságligeti cég vezetõjétõl megtudtuk, a Kft. megalakulása óta törekszik a természetes eredetû anyagok használására, és az egészségesebb, bio ételek elõállítására. Az általuk gyártott élelmiszerek öko-termelésbõl származó nyersanyagokat használnak, amiket a feldolgozásuk során is folyamatosan ellenõriznek.


A szakmai bemutatókat követõen az öko-nagykövetek a mesterséges anyagokat nem tartalmazó élelmiszerekkel ismerkedhettek meg, s a különbözõ standoknál meg is kóstolhatták az ételeket. A rendezõktõl megtudtuk, terveik közt szerepel egy Kelet-Európában egyedülálló bio-logisztikai központ kialakítása, ahol a nyersanyagok és késztermékek tárolása mellett a csomagolás és elosztás is megoldottá válna.


Veres Dávid








A cikk tulajdonosa: Jánossomorja Televízió
http://jtv.hu

A cikk webcíme:
http://jtv.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=432