Piros és sárga mécsesszőnyegbe borultak a jánossomorjai temetők mindenszentek és halottak napja ünnepén. Mindhárom temetőkert megtelt sírokat szépítőkkel, majd később látogatókkal, emlékezőkkel. Az ünnep mindenkinek alkalmat ad arra, hogy visszagondoljon elhunyt szeretteire, szép emlékeket idézzen fel róluk. Sokan gyújtottak gyertyákat a mindenki keresztjeinél azokért, akik távol nyugszanak.

 

 

A hősi halottak, ismeretlen katonák sírjai is megteltek gyertyákkal, virágokkal. Pusztasomorján az ismeretlen katonák sírja nemrég újra megszépült – önkormányzati forrásból, Veres Dávid helytörténet-kutató kezdeményezésére. Ottjártunkkor két budapesti kislány éppen összeszedte a temetőkben széthullott, gazdátlan virágokat, és azokat az ismeretlen katonák sírjaira helyezte…

 

A híveket Kótai László atya is várta, nemcsak a templomokban, hanem a kápolnáknál is. Mindenszentek napjának délutánján mindhárom temetőben közösen imádkozhattak elhunyt hozzátartozójukért és aki kérte, sírszentelésre is felkereste a fejfákat a plébános. László atya a közös ima előtt elmondta, ahogy a sírra tett virág szépsége is az elmúlással való szembeszállás jelképe, úgy halottainktól is csak átmenetileg, az örök élet reményében búcsúzunk. A szentjánosi temetőben a közös ima után az egykori helyi plébános, Barillits Viktor síremlékét is megáldotta az atya.

 

 

 

 

Az elhanyagolt sír nemrég újult meg a Mosonszentjános Templomáért Alapítvány jóvoltából. A tagok számára fontos volt az egykori helyi lelkipásztor sírjának rendbetétele, hiszen még sokan köszönhetik vallási nevelésüket az akkori plébánosnak. Barillits Viktor 1884-ben született és 1963-ban halt meg. Bár több helyen is teljesített szolgálatot, szentjánosi évei meghatározóak voltak számára és a közösség számára is. Feljegyezték róla, hogy a Rákosi rendszer a beszolgáltatások ideje alatt be is börtönözte őt. Varga Györgyné, az alapítvány tagja, a sír megújításának kezdeményezője elmondta, mindenképpen fontos a méltó emlékezés, de fontos a múlt felkutatása is, hiszen a plébános munkássága még további helytörténeti kutatások témája kell legyen.

-hirdetés- -hirdetés-