A szomszéd fűje mindig zöldebb. Kivált, ha a környék legolcsóbb telekáru önkormányzati lakóparkjában nyírják. Mosonszolnok letelepedést segítő programjai akkor is példaértékűek, ha egy gazdag községről van szó. Fontos ugyanis a hosszú távú gondolkodás. 16 éve vásárol és alakít ki telkeket itt az önkormányzat. Piaci árat kínáltak, telekcserét is felajánlottak. Sok fiatalt tudtak ide letelepíteni, ami nagy segítség a helyi munkaadóknak.

Török Sándor polgármester elmondta: – „Az elmúlt években eddig száz telket tudtunk értékesíteni, ahol az ár megszabásával próbáltunk segíteni. Jórészt önköltségen, 2000 forintos négyzetméter-áron adtuk, amiben már benne voltak a közművek is.” Mosonszolnok ezt idén is folytatná, ám idén már valószínűleg csak magasabb díjszabással tudják adni a telkeket, mert drágábban tudták azokat megvenni.

Két éve elkezdték a bérlakás-építési programot. Az első lakáshoz jutókat egymillió forintos kamatmentes hitellel támogatják. Minden ballagó nyolcadikos 80 ezer forintot kap az önkormányzattól. Minden diáknak ingyenes a könyv és a füzetcsomag alsótól egészen a főiskoláig. Jánossomorja ehhez képest évtizedes lemaradásban van. Kevés és drága a telek, városi telekvásárlási és kialakítási program nincs, egy önkormányzati bérlakás-tömb várja a fiatalokat több évtizede. Ugyanakkor nagy a munkaerőigény, albérletáraink pedig az egyik legmagasabbak az országban. Egy szoba-konyhás kis lakásért 80 ezer forintot és több havi kauciót is elkérnek. Az eredmény magért beszél, sok az elköltöző fiatal.

 

 

Lőrincz György polgármester és csoportja már választási programjában is a fiatalok helyben tartását emelte ki. De azóta a képviselő-testületi üléseken is többször felmerült már a telkek igénye. Távolról kell azonban indítani a munkát, az ingatlan-vagyon felmérése, a programok kidolgozása és a rendezési tervek módosítása egyenként is hosszú idő, hát még ha ebbe csak most tud belevágni a város.

Az önkormányzat tavasszal elkezdte felmérni az összes önkormányzati ingatlant kül- és belterületen egyaránt. Megnézik az összes intézmény és a 46 önkormányzati bérlakás állapotát is. Átfogó ingatlangazdálkodási koncepciót alakítanak ki, majd erre építve egy letelepedést segítő programot dolgoznának ki, ami akár már jövőre startolhat.

Lőrincz György elmondta, egy telektömbre mindenképpen szükség van, de akár mindhárom településrészen is el tudna képzelni ilyen telkeket.  –„Első, hogy megtaláljuk ezt a területet, akkor arra ki kell dolgozni egy támogatási tervet. Erre van számos példa más településekről, tehát nem kell kitalálni a spanyolviaszt, csak meg kell néznünk, hogy másutt a jó gyakorlatok hogyan alakultak ki, és abból mi mit tudunk megvalósítani, mit lehet a helyi viszonyokra ráhúzni.” Terveznének bérlakás-kialakítást is, de erre korlátozottak a források. Ám akár a vállalkozói és lakossági szférával közösen is munkába fogna a város.

Bella Sándor, a városüzemeltető vezetője korábban Mosonmagyaróváron komoly sikereket ért el az ingatlanfejlesztés terén, így most az ő szakértelmében is bízik a polgármester, aki kiemelte: – „Sok munka vár még ránk, amíg az első házat, vagy bérlakást átadhatjuk, ám úgy látszik, hosszú évek helyben járása után végre elindult a fejlődés e téren is.”

-hirdetés- -hirdetés-