Komoly ellenőrzések, figyelmeztető jelleggel: Tudta például, hogy ha 5 km/h-val  lassabban megy, 20 százalékkal csökkenti a halálos balesetveszélyt?Több mint 700 szondázást végzett el 80 rendőr a Mosonmagyaróvár környékére kiterjedt csütörtöki akcióban, és inkább figyelmeztetni akartak, kiszűrni a bosszantó vagy akár veszélyes szabálysértéseket. Jánossomorján is több kritikus helyen ellenőriztek.

Motoros rendőrök a szentpéteri CBA üzletnél, traffipax és szondázás a Vadász téren. Ez a fokozott és szokatlanul erős ellenőrzés keltette fel a közlekedők figyelmét csütörtökön Jánossomorján. De környékünkön több helyen is belefuthattak a rend őreibe a közlekedők, egész napos akcióval akarta figyelmeztetni  a Mosonmagyaróvár környékieket a megyei rendőrkapitányság.

Városunkban több helyen is szondáztak és mértek sebességet. Talán nem véletlenül a 86-os főúton lévő élelmiszerboltnál, ahol kritikán aluli és sokszor veszélyes a kialakult parkolási morál. A főútba torkolló Liget közben nem ritkán állnak meg egymás mellett az úton vagy a járdán az autók, akár úgy is, hogy a főútról szinte nem lehet lekanyarodni veszélytelenül. De Vadász tér utáni volt kamionlehajtónál is álltak, itt jellemzően sokan még nagy sebességgel hajtanak befelé, vagy már felgyorsítanak, elhagyva Jánossomorját.

A mosonmagyaróvári térségben, bár nem emelkedett a balesetek száma, azok súlyossága fokozódott, ezt a folyamatot pedig szeretné megállítani a rendőrkapitányság. A 24 órás, nagy erők bevonásával végrehajtott akció német és skandináv mintákon alapul. A rendőrkapitányság megdöbbentő adata, hogy a közlekedők által alkalmazott átlagsebesség 5 km/h-s emelkedése a halálos balesetek kockázatát 20 százalékkal emeli!

A police.hu tájékoztatója szerint: „Az ellenőrzések elsődleges célja nem a szankcionálás volt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya összehangolt közbiztonsági, forgalom-, valamint sebesség-ellenőrzési akciót tartott. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság teljes illetékességi területére kiterjedő ellenőrzés 19 helyszínen összesen 85 intézkedő bevonásával folyt. Az akcióban a megye összes sebesség-ellenőrző berendezését bevetették a rendőrök, így a közlekedők több, egymást követő ellenőrzésekkel is számolhattak. A végrehajtott intézkedések nemcsak közlekedésrendészeti, hanem közrendvédelmi és migrációs ellenőrzésekre, valamint az utazó bűnözők kiszűrésére is kiterjedtek. A 5 órától 22 óráig tartó akcióban a rendőrök több helyszínen, összesen 722 sofőrt szondáztak meg, négyen voltak ittasak, közülük egy vezető alkoholszintje érte el a bűncselekményi értékhatárt. Közlekedési szabálysértések miatt 67 helyszíni bírságot szabtak ki, 8 szabálysértési feljelentést tettek. A tizenhét órán át tartó közbiztonsági, forgalom-, valamint sebesség-ellenőrzési akcióban az intézkedők kilenc körözöttet fogtak el, két szerb állampolgárt állítottak elő, mivel magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Az akcióban azonban az egyenruhások ellenőrzésének célja elsődlegesen nem a szankcionálás volt, hanem a közlekedők számára is bosszantó, vagy éppen veszélyes jogsértések kiszűrése, a helyes magatartásra való figyelem felhívás.  Ugyanis tény, hogy a közutak három fő „gyilkosa” a gyorshajtás, az ittas járművezetés és a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása.”

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-