Közel száz gyerekkel találkoztak munkájuk során a gyermekvédelmi és családsegítő szakemberek Jánossomorján, Várbalogon és Újrónafőn 2013-ban. A számok mögött legtöbbször a szegénység, a lakásproblémák állnak – hangzott el múlt csütörtökön, a szakemberek jánossomorjai évértékelő fórumán.

Tavaly is sok nehéz sorssal találkoztak a gyermekvédelmi és családsegítő szakemberek a három településen. Száz gyermeknek nyújtottak kisebb vagy nagyobb segítséget. 14 gyerek kapott alapellátási gondozást, 21-et vettek védelembe, 15-öt átmeneti nevelésbe – az ő családjaikkal is rendszeresen foglalkoznak a családsegítők.

Közel ötszáz adományt, ajándékcsomagot osztottak ki tavaly. Sok helyi cég és magánszemély felajánlása segítette a rászorulókat. Az önkormányzat 160 karácsonyi csomaggal, a Babtista Szeretetszolgálat 60 csomaggal, a Dr. Oetker közel száz ajándékokkal megtöltött cipősdobozzal tette szebbé a segítségre szorulók mindennapjait.  A Hipp Kft. közel 1000 üveg bébiételt adományozott, ami egész évre elegendő a rászoruló gyermekeknek. Táborozáson közel ötvenen vettek részt.

A gondokat főként a rossz anyagi és lakáshelyzet okozza. Környékünkön szinte lehetetlen elérhető árú albérletet találni. A szociális lakások telítettek, a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona sem mindig megoldás. Az esetek száma évről évre nő, kevesen kerülnek ki a rendszerből.

Csendes Viktória, a Kistérségi Gyermekjóléti Szolgálat helyi gyermekjóléti illetékese elmondta, a problémák szerteágazóak, de a legtöbb mégis az anyagi gondokban gyökerezik. Minden éven jelentkeznek új esetek, személyek, de a nagy többség évről-évre ugyanaz, keveseknek sikerül hosszabb távra kikerülni a gödörből.

A három településről öt gyermek került a mosonmagyaróvári Gyermekek Átmeneti Otthonába tavaly, ahol átlagosan 12, 3-18 év közötti gyerek él, egy évben 30-an fordulnak meg itt. Boczné Németh Tímea, az otthon vezetője most bemutatta az intézményt, és megköszönte az önkormányzatok nélkülözhetetlen segítségét is.  “Nézz hosszan egy gyerekarcra, és látni fogod: ha van sors, hát nagyon korán kezdődik.” Ancsel Éva e neves idézetével kezdte bemutatkozóját a szakember, aki elmondta, sokrétű gondokkal találkoznak, a magatartásproblémáknak azonban nagyon sokszor a családon belüli, anyagi gondok okozta bajok jelentik a hátterét. Hangsúlyozta, a céljuk az, hogy visszakerüljön a gyerek a családba, ahol már megfelelő körülmények várják. Erre azonban sokszor hiába várnak. Ezért sok olyan programot szerveznek, ami az intézményen belül és a város többi szervezetével is megpróbálja közösséggé gyúrni a gyerekeket.

Az ellátást biztosítják, ám a gyerekek ruházkodására már csak a támogató magánszemélyek adományaiból telik, de sokan segítenek a gyerekeken. Kérte is a segíteni vágyókat, hogy a kinőtt, nem használt gyerekruhákat, megunt játékokat, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló eszközöket ajándékozzák az otthonnak, nagy hálával fogadják őket.

 

Új családsegítő

Januártól új családsegítő dolgozik a három településen, aki a pusztasomorjai óvodában szerda délelőttönként várja a segítségre szorulókat. Hartai Bianka eddig a szigetközi részen végezte ezt a munkát. Január óta dolgozik a három településen. Főként anyagi gondokkal és időskori problémákkal fordulnak hozzá.

Ha szakad a védőháló…

Bár sok az elkeserítő eset, és évről évre egyre több a nehéz helyzetbe jutott család, a környéken mégis sok segítséget kaphatnak a rászorulók. A kistérségi társulás által összefogott szolgáltatások országos mércével is erős védőhálót képeznek, szinte minden esetről tudomást szereznek a térségben dolgozó szakemberek, hangzott ez az értekezleten.

 

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-