Nem sokat pihenhetnek a gyerekek, Jánossomorján szinte egymást érik a táborok. Két héten át a táncoktól volt hangos a művelődési ház, de a pusztasomorjai plébániát is több hétre gyerekzsivaj töltötte be. Nem a rossz gyerekeket vitte el a rendőrautó múlt héten a plébánián tartott gyerektáborból, csak kipróbálhatták a járművet a táborlakók. Odabent pedig szinte meg sem állt a trambulin, és pörgött a csocsó is. A gyermekjóléti szolgálat gyermektábora a játékról szólt.

A tábor szinte nyári napköziként működött, hogy segítsen a szülőknek a gyerekfelügyeletben.  Közel ötvenen fértek be a keretbe, de a táborra egész nyáron át volna igény, mondja Csendes Viktória táborvezető. Sok szülőnek nehezen megoldható a gyermekfelügyelet, étkeztetés. Nem mindegyik pénztárca teszi lehetővé a folyamatos táboroztatást. – „Nagyon kell készülni a családoknak, hogy nyáron táborról táborra tudják járatni a gyerekeket. Én itt épp ezért a normális tábori árak töredékéért, 5000 forintért tudom fogadni a gyerekeket, de ezt csak úgy tudom megtenni, hogy az önkormányzat, a helyi vállalkozók, a szülők és az egyházközség is sokat segít.”

A szintén népszerű helyi tánctáborok az év közben táncoló gyerek képzését segítik. A Tititánál két hete német táncokkal ismerkedtek, megmutatva a gyerekeknek a település német gyökereit. Nemcsak Jánossomorjáról, Mosonmagyaróvárról és Gödöllőről is érkeztek gyerekek. A játékok mellett tanultak suszteres mesterségtáncot,  és komoly, felnőtt lépéseket is, amit aztán a hét végén elő is adtak a szülőknek.

A többszörös országos arany minősítést nyert Csoltói házaspár Ágfalváról érkezett tanítani. Csoltóiné Szalai Márta, néptáncoktató elmondta, nagyon fontos, hogy már a kisgyerekeknek megmutassuk a nemzetiségek hagyományait, főleg az olyan településeken, ahol kötődnek ehhez.

A gyerekek az egykor helyben is fontos mesterséget, a gyékényezést is kipróbálhatták a bősárkányi Kollár Jenőné Papp Elvira segítségével. Mára az országban egyedül Bősárkányban él még ez a népi mesterség, ám alig egy-ketten művelik, kevés a tanulni vágyó fiatal. Bár Elvira néni reméli, a bősárkányi általános iskolában elindulhat egy képzés.

A héten a modern táncok vették át a stafétát a művelődési házban. A Magic Dance Club és az Alapfokú Művészeti Iskola második éve szervez közös tánctábort, amit gálával zártak pénteken. Az idei sláger a Mézga család táncos koreográfiája volt. A diákok év közben is sokat táncolnak, de ez a hét intenzív, közösségben töltött tanulása több hónapi munkával ér fel, és sokat lehet az itt tanultakra építeni év közben.

Az elmúlt hetekben sport, nyelvi és mesetábor i s várta a jánossomorjai gyerekeket.

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-