Már láthatjuk a leendő jánossomorjai Szent István szobrot, igaz, csak papíron. A Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány a budapesti Berek Lajos szobrászművész pályázatát találta a legjobbnak, így indulhatnak a munkálatok is.

Fontos volt, hogy a művészi ábrázolás történelmileg minél hitelesebben jelenítse meg államalapító királyunkat, például a hozzá leginkább köthető koronát viselje. Ezért nem a szent koronával láthatjuk a szobrot, mert az Szent István sohasem viselhette. A leghitelesebb ábrázolások keresztes abroncskoronával jelenítik meg államalapítónkat, így a művész és a kuratórium egybehangzó véleménye alapján így készül el a mű is.

A pusztasomorjai Szent István Parkba kerülne a bronz mellszobor. A parkot is átrendeznék, modernebb, nyíltabb teret alakítva ki: Az emlékkő helyére kerülne a szobor, a keresztet pedig pár méterrel hátrébb helyeznék.

Az alkotást közadakozásból állítja a város, a helyi lakosok, cégek és az önkormányzat összesen másfél millió forintot gyűjtött e célra. Az átadást augusztus 20-ra tervezik.
HT

-hirdetés- -hirdetés-