A múlt darabjai elevenedtek meg Mátyás Ferenc: Pajták című kiállításán hétfőn este a művelődési házban. A tárlat nem csak a felnőtteknek, a gyerekeknek is maradandó élmény, mivel az iskolás osztályok Feri bácsi vezetésével tekinthetik meg a héten a kiállított képeket.

Közel húsz pajtára irányította rá a járókelők szemét – kicsit máshogy – Mátyás Ferenc. Hétfőn a művelődési házban nyílt kiállításán a régi, főként mezőgazdaságból élő jánossomorjaiak pajtáit tekinthették meg a résztevők. Láthattak még ma is álló épületeket, de olyanok is voltak, melyeket már leromboltak. A korábbi rajztanár-iskolaigazgató kedvenc stílusához, a grafikához nyúlt, ezzel saját látásmódjában mutathatja meg az épületeket, nem egyszerűen fényképes dokumentációként hatnak így az épületek, inkább a múlt egy még köztünk lévő, de figyelmünket sokszor elkerülő szépségeiként.

A festő számára azért is fontosak ezek az épületek, mert ő is a mezőgazdaság által még sokkal jobban meghatározott kor gyermeke volt, sokat játszott és dolgozott a pajtákban, amik meghatározták az akkori paraszti élet mindennapjait: Itt tárolták a terményt, ez adott helyet a családi és közösségi élet kisebb-nagyobb eseményeinek is. Sajnálja, hogy mára már több az enyészeté lett, de mint mondta, ha ő ennyit tehet a múltért, hogy megörökíti őket, hát megteszi.

A résztvevőknek pedig biztos, hogy maradandó élmény marad a kiállítás, hiszen sokakban idézte fel a régi, szép napokat, amikor még gyerekként, vagy már felnőttként szemlélték, akkor még közvetlen közelről ezeket az épületeket.

A megnyitón Feri bácsi elmondta, fontos számára, hogy a múltat ne csak a felnőttek, a gyerekek is ismerjék és magukénak tudják. Ezért döntött amellett, hogy órarendi foglalkozások keretében körbevezeti az iskolás csoportokat és interaktív módon megismerteti velük a múlt e szegletét.

A megnyitón Karácsony Géza, az S. Mátyás Ferenc néven sok verset is író-kiadó Feri bácsi ars poeticáját szavalta el. Ebben az alkotó olyan magvetőhöz hasonlítja magát, aki a néha terméketlen földdel, a sorssal és az idővel is dacolva veti el a gabonát, az utókor számára, mert ehhez ért, ez a munkája.

A kiállítás április 5.-ig a művelődési ház nyitvatartási idejében megtekinthető.

 

Kajtár Éva – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-