Az ország egyik legjobb minőségű ivóvize folyik a jánossomorjai csapokból. A Feketeerdőről érkező víz problémái esetén az egyik jánossomorjai kút lép működésbe, amelyet az év végére látványosan felkészítettek a feladatra.

Feketeerdő Jánossomorja szíve: az éltető vizet innen kapja a város keringése. Vezetéken keresztül jut el hozzánk a Közép-európai viszonylatban is kiváló minőségű csapvíz – tisztítás nélkül, a hálózatról közvetlenül. Nyolc kút működik az Aqua Kft. telepén, a Mosoni-Duna partján, harminc éve odaszivárgott és megtisztult vizet nyerve ki a talajból.

 
A feketeerdei telep 1-es kútja – belülről

A korábbi feltáró munkák és az azóta eltelt idő üzemeltetésének eredményei bebizonyították, hogy Feketeerdő térségében kiváló minőségű, és gyakorlatilag kimeríthetetlen mennyiségű vízkészlet áll rendelkezésre. A víznyerő bázis 23 éve létesült, de vizét még nem kellett tisztítani.

A feketeerdei telep 1-es kútja – kívülről

Leitner László az Aqua Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a felszíni tározók használata épp ezért nem szükséges, energetikailag sokkal kedvezőbb, ha közvetlenül a hálózatba küldik ki a vizet, onnan jut el a víztornyokba. Vagyis a felettébb gazdaságos gravitáció segítségével indul el felénk az ivóvíz. A két, egyenként 2000 m3-es, nagy tározót csak akkor töltenék meg, ha kezelni kellene a vizet valamilyen szennyeződés miatt.

A mi nitrátunk

 

Ezt mi itthon nem mondhatjuk el. Jánossomorja négy kútja nitráttal szennyezett, ezért 2010. szeptemberétől csatlakoztunk a feketeerdei vízbázishoz. Tavaly januártól pedig már az Aqua Kft. szolgáltat Jánossomorján. Jövőre a város használaton kívüli kútjait is eltömedékelik, ennek tervezése már idén megtörtént. A nitráttal szennyezett helyi vizet a hosszú évtizedek műtrágyázása tette tönkre. Abdai András a Kft. helyi munkatársa elmondta, a nitrátszennyeződés nagyon nagy mértékű a városban. Ezt jórészt a hosszú évtizedes műtrágyázás, az ülepítés és a háztartási szennyvíz terítése okozta. A csatornázás enyhítette, de korántsem szüntette meg a problémát. Ha ebben a pillanatban az összes szennyezést megállítanánk, akkor 15 évig még mindig nőne a nitrát mértéke, nagyjából 50 év múlva szűnne meg a veszély. Várbalogon arzén is mutatkozott a kutakban, ám Jánossomorján nem. Most már Feketeerdőről kapja a vizet Várbalog és Albertkázmérpuszta is.

Biztos vizeken – ötös számú kút

 

A várbalogi határszélen álló, ötös számú kútnál mégis csap várja a kirándulókat nyár óta. Ez a víz azonban mélyebb rétegből származik, ellenőrzött, jó minőségű és magától tör fel. Ezért a Kft. biztonsági tartalékként megőrizte. Leitner László szerint a gyorsan változó világunkban minden esetre fel kell készülnünk. – „Fontos, hogy a vezeték mellett egy biztonsági tartalékunk még készen álljon. Már a csatlakozásnál úgy terveztük, hogy megőrizzük az ötös kutat, hogy, ha csak néhány órára is, de segítséget nyújthasson. Nekünk is megnyugvás, hogy van egy ilyen lehetőség.” Amire még nem volt rá szükség, mondja a vezető. Kisebb vezetékjavításokra már sor került, ekkor a víztorony segített. De ha ott lecsökken a vízszint, az ötös kút automatikusan elindul.

 

Abdai András az ötös számú jánossomorjai kút aknájában

300 méterről, 20 fokos víz csorog itt ki – lágy víz, tehát sok berendezésbe is alkalmas. A folyamatos cserélődéssel tiszta és friss marad a kút vize, de most már a közösséget is szolgálja. A cég reméli, kellemes pihenőhely alakulhat itt ki kerékpárosok, kirándulók, sétálók részére.


Az ötös kút melletti szomjoltó

 
Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-