Megyénkben akár hármas fokú is lehet a meteorológiai hőségriasztás, átlagos napi 27 fokos középhőmérséklettel, de az országos tisztiorvos másodfokú hőségriasztást léptetett életbe az egész ország területére, várhatóan csütörtök éjfélig. Fokozottan kell vigyáznunk magunkra, egymásra. A városban a Balassi Bálint Művelődési Ház és az Idősek Klubja fogadja a meleg és a szomjúság elől oltalmat keresőket.

Jánossomorján az utcai közkutak, ivókutak működnek, az önkéntes tűzoltók pedig elvégzik a hőséget enyhítő utcalocsolást az esti órákban. A népegészségügyi intézkedéseknek megfelelően Jánossomorján az Idősek Klubja és a Balassi Bálint Művelődési Ház nyújt oltalmat a meleg elől menedéket keresőknek, itt bárki hűsölhet, ihat vizet.

Komolyabb intézkedésekkel egyelőre nem kell számolni, tudtuk meg a katasztrófavédelemtől, mert rövid ideig, csütörtökig tart csak a kánikula. Megyénkben 35-36 fokos legmagasabb nappali hőmérsékletet jeleznek. A hidegfront megérkezését csütörtök éjjelre, péntek reggelre várják, ekkor nagyjából tíz fokkal eshet a hőmérséklet.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, a szokásos napi két és fél liternél sokkal többet. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Ne menjenek a napra félmeztelenül, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő, sok testfelületet borító, de szellős, világos öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Minden szervezetet megterhel a hőség, de a betegeket jobban megviselheti a kánikula. Az idősekre, gyermekekre fokozottabban figyeljenek, pici gyereket ne hagyjanak a napon; se embert, se állatot ne hagyjanak bezárva autókba, meleg, zárt helyekre. Szükség esetén vegyék igénybe a hűtött helyiségeket, közkutakat!

Várható minimum és maximum hőmérsékletek Magyarországon:
június 19. kedd: hajnalban 14, 20C napközben 32, 35C
június 20. szerda: hajnalban 15, 21C napközben 33, 36C
június 21. csütörtök: hajnalban 16, 22C napközben 33, 36C

HT

-hirdetés- -hirdetés-