Kitáncolták a város májusfáját a jánossomorjai néptáncosok. A tavaszbúcsúztató hagyományt néptánc-gálává bővítette a Tititá Néptánccsoport szombat délután: felléptek az ovis táncosok, az iskolások és persze a felnőttek, nyugdíjasok is.

A borongós idő elől a művelődési ház színpadára menekültek a fellépők szombat délutánra, az eredetileg a májusfa árnyékába elképzelt táncokkal. A fa alatti táncolás terve mégsem dőlt teljesen dugába: A feldíszített lombkoronát levágták és behozták a művelődési ház színpadához. A családias hangulatot is könnyen sikerült megteremteni, hiszen a tánccsoport törekszik arra, hogy a szülőket is bevonva formáljon közösséget a néptáncra járókból.

A közönség megnézhette, hogy mit tanultak a táncegyüttes kis- és nagylábújai az elmúlt évben. A Örökség Kulturális Egyesület által működtetett Tititá tematikusan tanulja meg környékünk táncait, amikből idén a szigetközi táncok kerültek sorra. Szinte minden korosztály ezekkel foglalkozott, így ezt mutatták meg a majdnem-tanévzáró gálán.

A Búzavirág Népdal- és Néptánckör nyugdíjasai kezdték az előadást, életvidám, ügyes szigetközi dalokkal, táncokkal. A legkisebbek az Aranykapu Óvoda táncosai Gerdesics Szilvia tanárnő vezetésével szigetközi gyermekjátékokat, körtáncokat adtak elő. A Léber László vezette iskolások szigetközi játékokat, táncokat mutattak be. A fináléban a felnőtt és a nyugdíjas csoport járta el legújabb koreográfiáját Palenik József: Szigetközi táncok című összeállítását, amihez hamar csatlakoztak a kicsik is a színpad előtt. A talpalávalót Radák Márton és Népzenekara húzta.

Molnár Tamás, a tánccsoport vezetője elmondta, a nagyobb együtteseknél, nagyobb városokban is ritka, hogy egy néptánc-együttes négy generációt össze tudjon fogni, ez pedig a Tititának egy-két év alatt sikerült. – „Ez az egyik legnagyobb eredménye az együttesnek. Hiszen ilyen a környéken nem nagyon van. Vannak persze hagyományőrzők, ahol tiszteletre méltóan több generáció működik együtt, de nem gyakori. Nálunk ez most összejött, aminek nagyon örülünk. A családias jelleg is megjelent ma, ami szintén titkolt célunk volt. Ma nem a pontos tánc, hanem az volt a cél, hogy együtt legyünk. A gyerekek beálltak táncolni a felnőttek előadásába, szóval valóban családias volt.”

A néptánc nem vonult teljes nyári pihenőre, hiszen a helyi fesztiválokon, tűzugráson még láthatjuk a Tititát, és néptánc-tábor is várja majd a gyerekeket július 2-6 között. A felnőttek sem maradnak tábor nélkül, július 13-15 között Várbalogra vár minden táncolni szeretőt a Tititá, ahol gyimesi táncokat oktatnak azon a hétvégén.

HT

-hirdetés- -hirdetés-