Hatékonyságukat és felkészültségüket bizonyították az önkéntes tűzoltóink szombaton, szerencsére nem éles helyzetben, hanem a Lébényben rendezett járási tűzoltó-versenyen. Azonban más kihívással is szembe kell nézniük, hiszen katasztrófavédelmi feladatokra is fel kell készülniük a jövőben. Képzések, nem kevés, és főleg nem olcsó felszerelés megvásárlása is várhat a helyi önkéntesekre ahhoz, hogy az új szabályozásoknak megfelelően olthassanak.

Helytálltak tűzoltóink a szombati, járási tűzoltóversenyen. Az önkéntes és létesítményi tűzoltók számára évente rendeznek járási seregszemlét, aminek most Lébény és a 130 éves Lébényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület adott otthont. 20 önkéntes egyesület 35 csapata és két létesítményi gárda állt rajthoz a két versenyszámban, a kismotorfecskendő-szerelésben és a stafétafutásban. Szlovákiai vendégcsapatok is szereltek: a magyartól eltérő, inkább a versenyzésre, a gyorsaságra, mint az éles helyzetre fókuszáló gyakorlataikat még a tűzoltótársak is csodálattal nézték. Testvértelepülésünk, Nagyfödémes versenyzői is tapsot arattak.

Hatékony szerelőink

A hölgyek felnőtt és ifjúsági kategóriáiban egyaránt Mosonszolnok győzött. A fiúknál Lipót, a férfiaknál Feketeerdő hozhatta haza az aranyat. A létesítményi tűzoltóságoknál a BOS Mosonszolnok csapata állt a dobogó tetejére. A jánossomorjai egyesület három csapattal nevezett, két felnőtt férfi és egy ifjúsági gárda állt rajthoz. A felnőttek az összesítettben ötödik és hatodik helyet szereztek, a fiatal fiúk pedig a harmadik helyért járó érmet és kupát hozták haza. Hozzá kell tenni, hogy a felnőttek egy csapata innen indult tovább Nagyfödémesre, ahol a hagyományos éjszakai versenyen mutathatták be tudásukat, vendégként. Kránitz József parancsnok örömmel és büszkén fogadta az eredményt. – „Gyors és sikeres szereléseket végeztek a mieink, jó eredményeket értek el, de az időeredménynél fontosabb, hogy éles helyzetben is higgadtan, pontosan szerelnének a fiúk.”

Kapcsolódó galéria: Tűzoltóverseny – Lébény

A lébényi seregszemlét a megye hivatásos állományának vezetői is figyelemmel kísérik minden évben. A versenyt Szilágyi János tűzoltó alezredes, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője nyitotta meg, Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár város polgármestere, valamint Kovács Gábor, Lébény nagyközség polgármestere társaságában. A kupák átadásán Sallai Péter tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Balogh Ferenc ny. tű. ezredes, a Megyei Tűzoltószövetsége elnöke is részt vett és méltatta az önkéntesek felkészültségét és fontosságát.

Szilágyi János a JTV-nek elmondta, látszik, hogy jó a felkészülés, hiszen a tartós eső, a csúszós pályák ellenére jók a szerelések, az időeredmények. –„A települések biztonságban érezhetik magukat, hiszen az itteni emberek, ma is látszik, teljes szívvel, önfeláldozással végzik a feladataikat, ami már az eredményektől függetlenül is siker és sokat jelent a lakóknak, a hivatásos tűzoltóknak is. A fiatalok is sokan vannak, tehát a jövő is biztosított.”

Új kihívások – új pénzek

Az év elejétől a tűzoltóság is a katasztrófavédelmen belül működik. Ez a változás az önkéntes állományra is új feladatokat róhat és nem kis kihívást jelent. – „Azoknak szánunk feladatokat, akik fel tudnak nőni az új kihívásokhoz mind szakmailag, mind felszerelésben.” – hangsúlyozta Szilágyi János –„Korábban 13 egyesülettel volt együttműködési megállapodásunk, most, az új követelményeknek jelenleg talán öt-hat felel meg. Ám jelenleg minden egyesületnél gőzerővel folyik a felkészülés, reméljük, hogy a közeljövőben mind a 13 eléri a kötelező szintet, e nélkül ugyanis hivatalosan nem adhatunk veszélyes feladatokat az önkéntes kollégáknak.” A felzárkózásban szakmai továbbképzések, parancsnoki oktatások jelentik az egyik pillért. A másikat a megfelelő felszerelések beszerzése, olyanoké, amik tüzeknél, műszaki mentéseknél az előírásoknak megfelelően védik a tűzoltót. Jó példa, hogy nem egy egységnél gumicsizmák állnak rendszerben, amik a nagy hőben ráolvadnak a lábra, mondta a parancsnok. Az önkénteseknél, ha van is megfelelő felszerelés, azok gyakran a hivatásosoktól kapott, használt eszközök, ezek hitelesítése és engedélyeztetése sem egyszerű feladat.

A 22-es csapdája?

Ahol új felszereléseket kell vásárolni, ott főleg az önkormányzatok kezdeti segítségére számítanak: Az együttműködési megállapodás megkötése után pályázhat katasztrófavédelmi, vagy egyéb állami forrásokra az adott tűzoltó-egyesület, amiből aztán tovább bővítheti a felszerelést. Vagyis, amíg a települési tűzoltó-egyesületek nem fizetik ki a hiányzó eszközöket, addig nem pályázhatnak állami forrásokra, amiből előírásnak megfelelő felszereléseket vásárolhatnának.

Kapcsolódó galéria: Tűzoltóverseny – Lébény

Jánossomorjai felkészülés

A jánossomorjai tűzoltók is jó úton haladnak a felkészülésben, ám súlyos anyagi terhet is jelenthet a felzárkózás. Kránitz József parancsnok elmondta, egy négyfős rajt állandó készenlétben kell tartani az új szabályozás szerint, megfelelő járművet és felszerelést biztosítva számukra. Ebben az esetben riasztható a jánossomorjai őrs Mosonszolnok, Várbalog, Jánossomorja és a Hanság területére, különböző katasztrófavédelmi, tűzoltási feladatokhoz. –„A képzési és személyi feltételekkel bizotsan nem lesz gondunk, az anyagi oldalát még nem látjuk, de tartunk tőle, hogy komoly pénzekről is szó lesz. Egy védőruha 230 ezer forint, sav és hőálló csizmákra is szükség lesz, a felszerelést is le kell vizsgáztatni újra, és később is rendszeresen ellenőriztetni… Úgy látom, amit nekünk még meg kell vásárolnunk a nyár végéig, az nagyjából másfél millió forintba kerülhet. Az egyesület költségvetése 1 millió 300 ezer forint, ami a gyakorlatokra és a riasztási feladatokra elég. Így ennek kiegészítésében csak az önkormányzatra számíthatunk.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-