Nemcsak az iskolapadban, hanem a helyszínen is megismerhetik a diákok a Felvidék történelmét és irodalmát. Negyvenkét hetedik osztályos gyerek utazhat el arra a négy napos történelmi kirándulásra, aminek úti célja Szlovákia magyar lakta területei. A tanulmányi utazást pályázati forrásból finanszírozza az iskola.

Az 1920-ban aláírt Trianoni békeszerződéssel elszakított Felvidék nevezetességeit ismerhetik most meg azok a hetedik osztályos diákok, akik pályázati forrásból kirándulhatnak Szlovákia magyarlakta területeire, megismerve a magyar történelmi emlékhelyeket és a jánossomorjai vonatkozásúakat is, hiszen a kitelepítés minket érintő községeit is felkeresik majd.  Herman Antal, az iskola történelemtanára, a pályázat írója elmondta: „- Még 2011 májusában jelent meg ez a pályázati felhívás, melynek célpontja a történelmi Magyarország magyarok lakta területei. Azért választottam a Felvidéket, mert az talán kevésbé ismert, mint a Kárpátalja vagy Erdély. A kirándulás két téma köré épül: egyrészt Görgey Artúr, másrészt a kitelepítettek történelmét fogjuk közelebbről megismerni.” Az útvonalat egy felkészítő órán mutatták be a diákoknak múlt héten csütörtökön.

A négynapos kiránduláson Nagyfödémesre, Szencre és Búcsra is ellátogatnak majd a gyerekek. Különösen fontosak ezek a helyszínek, mivel mindhárom településről sok magyar származású lakost telepítettek kényszerrel Magyarországra a második világháború után. 1946 és ’49 között több mint hetvenezer Szlovákiában élő magyar volt kénytelen elhagyni szülőföldjét. Az előadáson néhányan szemtanúként beszéltek a gyerekeknek az akkori történelmi eseményekről. A kitelepítettek rendkívül rossz körülmények között éltek itt és majdnem tíz évig vissza sem térhettek szülőfalujukba

Az előadáson irodalmi oldalról is megismerhették a gyerekek a Felvidék nevezetes alakjait. A kiránduláson többek között Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán diákéveinek helyszínére, Selmecbányára is ellátogatnak a diákok. De például Czuczor Gergelyre Andódon, Jedlik Ányosra pedig Szímőn, szülőhelyükön emlékeznek majd a gyerekek. „- Sokkal élményszerűbbé válik a diákok számára a tanulás egy ilyen kirándulással. Ellátogathatnak olyan helyekre, ahol költőink, íróink, vagy éppen az ő szereplőik éltek. Manapság a gyerekek keveset olvasnak, mert az internet és a televízió sokkal inkább leköti a figyelmüket. Talán ha kézzel fogható módon mutatják be neki a történelem és az irodalom híres alakjait, akkor sokkal jobban meg is jegyzik azt.  ” – mondta el Baksa Péter, a Jedlik Ányos Gépipari Szakközépiskola nyugdíjas magyar és történelem tanára, aki szintén előadást tartott a csütörtöki gyűlésen.

A szervezők szerint a fiatalokat kevésbé érdekli a múlt, így jó alkalom lesz ez arra, hogy az iskolán kívül gyakorlatias, kötetlenebb módon ismerhessék meg a történelmi eseményeket, és a magyar irodalom híres alakjait. A pályázaton egymillió forintot nyertek a diákok, ami a szállást és az útiköltséget teljes egészében fedezi.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-