Igencsak megmenekültünk a rossz időtől, nagy meleg várta idén a majálisozó Jánossomorjaiakat. A tökéletes ünnepléshez minden megadatott, a jó falatok és sikeres helyi fellépők sora után Tóth Gabit, majd az Ocho Macho koncertjét láthattuk.

Fúvós dallamokra kelt idén május elsején is a város: A JFE a sokak által várt zenés ébresztővel járta az utcákat, hogy a majálisra csalja a lakókat., vagy újra oda invitálja  az előző esti diszkó törzsgárdáját. Valóban érdemes volt korán kimenni, a reggeli készülődés már-már hagyományosan jobb hangulatban telt a pályán, mint maga a hivatalos program: Minden sátorban népes szaktanácsadói testület és főzési biztosok felügyelete mellett készültek a pörköltek. Önkéntes szakértők határozták meg a legkiválóbb italok ismérveit. Nemcsak a remek maskarák, de a csipkelődő poénok is kacagtatták az ott őgyelgőket. Könnyeket csak az erős pálinkák csaltak a szemekbe.

Kapcsolódó galéria: Majális

Hamarosan aztán több szempontból is forróság várta a sportpályára ebédelni érkezőket: a tányérokban a különféle ételek, a sörpadokon pedig már a jókedvű társaságok gőzölögtek a déli melegben. Természetesen minden szorgos kuktát jutalomban részesített a zsűri. Mint mondták, a főzés igazi győztesei úgyis azok voltak, akik elfogyasztották a pörkölteket. Idén tizenhárom csapat nevezett a nagy főzésre, ők mindannyian emlékplakettet vihettek haza. Tapsot aratott a Dr. Oetker Kft. csapata, a Stoiber Vendéglő szakácsai, Nemes Barbi és a zumbás lányok, a Winkler Transport Kft., a Polgárőr Egyesület tagjai, az elmaradhatatlan Nincs Egy Vasunk SE, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Erdős Beton Kft., a Társaskör Egyesület kuktái, a Cézár Borozó szakácsai, de díjat érdemelt a nyugdíjasklub és a Mosonszentjános Vadásztársaság vadpörköltje is.  Az ebéd után pedig a lelkes palacsintasütők desszertjét kóstolhattuk meg. Idén ezt a nehéz feladatot a Kutyaiskolás hölgyek vállalták magukra, a finom alapanyagot pedig, mint mindig, most is a Dr. Oetker ajánlotta fel. Természetesen a zsűri a közel negyven kiló porból készült palacsintákat is díjazta. Egy különdíjat is kiosztottak, mégpedig a legdizájnosabb csapatnak járó elismerést, ezt idén, nagy örömükre a Nincs 1 Vasunk SE tagjai vihették haza. Ők többek között az Éljen Május Elseje-feliratú kisbuszukkal érdemelték ki a díjat.

Dr. Kurunczi Károly polgármester megnyitója után már kezdődtek is a programok a sátorban, a focipályán felállított játékokkal pedig a gyerekeknek kedveskedtek a szervezők. Népi játékok, ugrálóvár, élő csocsó, kézműves sátor, arcfestés és a már-már hagyományos extrém hinta várta a gyerekeket. De volt népi kézműves és kirakodóvásár is. Ezen a délutánon mindenki megtalálhatja a magának leginkább tetsző szórakozást. Ahogy Lőrincz György szervező is elmondta: -„A legfontosabb szerintem az, hogy itt összejön a város közössége, kevés az olyan alkalom, ahol ilyen kötetlen formában találkozhatnak az emberek. Véleményem szerint minden ilyen rendezvénynek ez kell, hogy legyen a fő célja.”

Dr. Kurunczi Károly is évek óta szívesen látogat ki a rendezvényre és szívesen emlékszik vissza a több mint tíz éve kezdődő majálisokra. -„A május elsejét tavaszköszöntő helyi eseményként szerettük volna megünnepelni, otthonivá, sajátosan jánossomorjaivá akartuk tenni, természetesen nem elfeledve azt, hogy nagyon fontos történelmi háttere is van, a munka és Uniós csatlakozásunk ünnepe is.”

Kapcsolódó galéria: Majális

A sátorban a fellépők sorát a Tititá néptáncegyüttes gyermekcsoportja kezdte, akiket éles váltásként a helyi nyugdíjasklub énekkara követett szívmelengető dallamokkal. A színpadon köszönthettük az éneklést tovább folytató Maya Triót, akik musical és operett slágereket hoztak el a jánossomorjai közönségnek. Ezután egy kis tánc következett: a Cintia Wellness Klub mutatta be legújabb koreográfiáit, és a Magic Dance Clubos lányok is ropták a harmincfokos kánikulában. Majd a majális első sztárvendége már kora délután remek hangulatot teremtett a sátorban: Tóth Gabi a közönséggel együtt táncolt és énekelte régi és új, magyar és külföldi slágereit. Az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei a zenélés mellett énektudásukat is megmutatták. Egy újonnan bemutatkozó, környékbeli amatőr színészekből álló formációt is láthattunk a sörsátor színpadán, akik musical-összeállításukkal emlékeztették a közönséget a szép nyári napra. Ha holnap hajnalig énekeltek volna, a közönség akkor is lelkesen hallgatta volna, de ezután a színpadot a majális várva várt sztárvendége vette birtokba: este nyolctól nagykoncertet adott a szombathelyi Ocho Macho zenekar. Ekkor szerencsére már csak a hangulat volt igazán forró, ugyanis a koncert előtt Nemes Barbara és Görgits Edina zumba-csapatai teremtettek latinos hangulatot, remek, lendületes bemutatójukkal.
Az Ocho Macho, ahogy a banda tagjai mondták, kicsit reggae, kicsit latin, kicsit rock and roll, egyszóval igazi dübörgős zene ez, amire fiatalok és idősek egyaránt jól szórakozhatnak. A több országban is koncertező zenekar Jánossomorján sem hagyta buli nélkül a közönségét: ígéretükhöz híven szinte mindenkit megtáncoltattak a sátorban.

A délután a helyi kutyaiskola is bemutatkozott, engedelmességi és őrző-védő gyakorlatokon is megmutathatták a tagok, mit tanultak okos kedvenceik. A focidrukkerek kivetítő előtt izgulhatták végig a Jánossomorja SE küzdelmét a SportM kupa elhódításáért. Akinek pedig az esti tűzijáték után még nem akaródzott hazamenni, az együtt ünnepelhetett a hazaérkező sportolókkal és szurkolókkal.

Petz Brigitta – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-