A forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek szerda délelőtt az óvodások és az iskolások. A legkisebbek az ovis ünneplés után saját készítésű zászlóikat és kokárdáikat tűzték ki a hármashalomnál, az iskolások pedig a művelődési házban nézték meg az ünnepi műsort.

Az óvodákban szerda délelőtt emlékeztek meg a gyerekek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A szentjánosi óvónők például a kicsik számára is érthető, játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel a 164 évvel ezelőtt történteket. Verseket, mondókákat és énekeket tanulnak, amit aztán az ünnepségen be is mutatnak. Meghallgatták közösen a Himnuszt és a Kossuth-nótát is. Az óvó nénik pedig elmesélték a kicsiknek, hogy március 15-én azokra a huszárokra emlékezünk, akik az ország szabadságáért harcoltak. A gyerekek a héten nemzeti színű kokárdákat és zászlókat is készítettek, amit a megemlékezés után a hármashalomnál tűztek ki.

Az általános iskolás diákok a Balassi Bálint Művelődési Házban nézték meg a 8.A osztályosok ünnepi előadását, Kóbor Attila és Kóborné Hunyadi Máriaösszeállításában. Az alsó és felső tagozatosok külön-külön láthatták a műsort, amiben a körzeti iskola énekkara is közreműködött. A megemlékezésen táncokkal, énekekkel és versekkel idézték fel a diákok a forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit. A műsor a városi közös emlékezés alapját is adja, ezért fontos, hogy a felnőtteket és az alsós-felsős diákokat egyaránt megszólítsa.

Az iskolás gyerekek többsége tudja, hogy mit ünneplünk március 15-én, de akadt, aki nem teljesen ismeri az eseményeket. Ők ezzel a megemlékezéssel is közelebb kerülhetnek az akkor történtekhez.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-