Mindenkihez eljuttatni a modern művészetet. Ezzel a céllal látogatott városunkba a fiatal képzőművészek által útjára indított Csakide című vándorkiállítás. Megyénként egy kisebb települést választanak ki, ahol a képeikből nyílt tárlat mindössze egyetlen napig tekinthető meg. A kiállítás és a koncert pillanatait Videótárunkban láthatja!

Meglepő képekből nyílt tárlat péntek este a Balassi Bálint Művelődési Házban. Megyénkben egyedül csak ide látogatott el a Csakoda művészcsoport. A fiatal pesti képzőművészek  vonaton, hátizsákjaik mellett festményeiket is hónuk alá csapva  járják be az országot, ezzel is közelítenék egymáshoz a vidéki és a városi közönséget. Trapp Dominika szervező elmondta: -“Sokan vagyunk vidéki származásúak a csapatból, ezért mi igazán tudjuk, hogy mit jelent az, hogy Budapesten az embernek rengeteg lehetősége van a kultúra különböző ágainak megismerésére, ám vidéken erre sokkal kevesebb a lehetőség, főleg ha a modern, szokatlan, az elfogadott kánonokkal szembe menő vonalra gondolunk. Mi egy picit próbálunk hidat verni ezzel a város és a vidék közé.”

Kapcsolódó galéria: Csakide

A társaság – nevéből eredően – vonaton utazik a helyszínekre, nem a nagyobb városokra koncentrál. A fiatalok csak kisvárosok művelődési házaiban, és csak egyetlen napig állítják ki képeiket. A kiállítást a Kozma Galéria segítette, helyszínül pedig a fiatalok választották a művelődési házat.

A fiatal tehetségek szerint ezeknek a kiállításoknak nem az a célja, hogy bárki is műértő szemmel nézze végig a képeiket, sokkal inkább azt tartják fontosnak, hogy a gyerekektől a felnőttekig mindenkiben jó benyomást keltsenek a tárlatukkal.

Kapcsolódó galéria: Csakide

A tárlatot Lőrincz György, a művelődési ház vezetője nyitotta meg, majd a csapat egy tagja, Kópházi Dániel vidám kommentárokkal mutatta be a képeket.

A kiállítás megnyitója után a Rizikó Faktor zenekar koncertezett. A Csakoda egy fiatal művészével Szőke Gáspárral Gazsi Rap Show-jára rögtönzött dalokat is játszottak a közönségnek.

A kiállítást szombat délig lehetett megtekinteni a galériateremben. A csapat eddig összesen öt településre látogatott, azt tervezik, hogy Magyarország után a külföldi kisebb, vidéki városokban is kiállítanak.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-