Közel nyolcmillió forintból újul meg a szentpéteri temető. A gyakran sáros földutak helyét köves gyalogút veszi át, a ravatalozó épületét felújítják, a kerítés oldalában pedig sírkertet alakítanak ki a régi síremlékekből.

Már nem a múló idő veri le a vakolatot a szentpéteri ravatalozó faláról. Az önkormányzat belekezdett az épület teljes felújításába. A ravatalozó rendkívül rossz állapotban volt, így a falakat és a lábazatot is le kell szigetelni, megújul az elektromos hálózat és a tetőszerkezet. Utóbbi kiegészül egy járda fölé nyúló előtetővel is.

Négy szakaszon kövezik le a gyalogutat, hogy sáros időben is gond nélkül megközelíthessék a sírokat a hozzátartozók. A több mint két méter széles út a kisebb teherautók számára is megfelelő lesz.

A munkák fakivágásokkal kezdődtek, ám a temetős sajátossága, a gesztenyesor nem tűnik el, csak a beteg, korhadt, vagy a járdaépítés útjában álló fák estek a fűrész áldozatául. Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta: -„Több fát nem készülünk kivágni, ezeket csak a szükség hozta. Persze voltak pro- és kontra érvek a fák mellett, hiszen a levelek sok munkát adnak, de a fasorok szépségük mellett árnyékot is adnak. Azt mondják, ha az ember kivág egy fát, legalább egyet ültessen helyette, így amikor a járdaépítés befejeződik, akkor, ha nem is vadgesztenyét, de biztosan ültetünk fákat a temetőbe.”

A munkálatok egy két éve feltett kérdésre is választ adtak. A város által védetté nyilvánított régi, szép síremlékeket most a kerítés mellé állítják, rögzítik és a látogatók számára is érdekes sírkertet alakítanak ki belőle. A megmentésre érdemes ritkaságokból akad szép számmal Szentpéteren, de a most zajló munkálatok során is előkerült egy szép állapotú síremlék.

A temető-felújítás teljes költsége várhatóan nyolcmillió forint lesz.

HT

-hirdetés- -hirdetés-