Tízéves szünet után januártól szemétdíjat kell fizetniük a jánossomorjaiaknak. Már elkezdődött a háztartások felmérése, a díjak meghatározása. A napokkal ezelőtt bevezetett, hatóságilag maximált szemétdíj azonban még átírhatja a számításokat.

Szilágyi Csaba, a Rekultív Kft. munkatársa járja a várost, felmérve, hogy melyik háztartásban hányan laknak és mekkora kukát használnak. Sokan ugyanis nem a megfelelő méretű szeméttároló edényt használják, így könnyen jóval többet fizethetnek a kelleténél a szemétszállításért. A negyedéves díj egy 120 literes kukánál 6500 forint. Nagyon sok helyi háztartásban ez áll a ház előtt, hiszen eddig nem kellett figyelni a méretekre. Három főre 80, két főre 60 literes szemetes az ajánlott, utóbbi negyedévente 3300 forintba kerül. Érthető tehát, hogy nem kevesen váltanak, főleg a nyugdíjasok között. A cég mindenkit tájékoztat az ajánlott méretről és ki is cseréli a kerekes kukát, ha az nem törött.

Mennyibe fog kerülni?

A szemétszállítás díja azonban még változhat. A Parlament módosította a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényt. A friss állami törvénymódosítás értelmében sehol nem lehetnek magasabbak a szemétdíjak idén, mint 2011-ben. Hancz Attila a Kft. közszolgáltatási vezetője elmondta: – „Nyilvánvalóan ez az árbefagyasztás nem jelentheti azt, hogy Jánossomorján a tavalyi ingyenesség marad életben. Hozzá kell tennem azt is, hogy a nemrégiben Jánossomorjára megállapított árak alacsonyabbak, mint a környékbeli településeken tavaly megállapított díjak.” A szakma értetlenül fogadta a változást és megtámadná a döntést. Eddig is szabályozott áraik befagyasztása a fejlesztéseket is gátolhatja, mondja Hancz Attila.

A szemét elszállítási rendje nem változik, ahogy a lomtalanítás és a zöldhulladék gyűjtése sem. A szelektív gyűjtőknél sem ígérnek azonban változást egyelőre í cégnél, bár tudják, hogy kevés a konténer, gyakran telik meg a szelektív gyűjtők környéke is hulladékkal. A probléma teljes megoldását nem ígérhette Hancz Attila, csak annyit, áprilistól igyekeznek enyhíteni a helyzeten. De tényleges vigaszt csak az jelenthet, hogy 2013-tól már a házaknál is szelektíven kell gyűjteni a szemetet az új rendszer keretében.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-