Ismét egy fővel csökkent a helyi rendőrőrs létszáma, már csak heten teljesítenek szolgálatot a városban. Megszűnt a korábban bevezetett fokozott járőrözés is, ám rendőreinket kevesebbszer vezényelhetik el mosonmagyaróvári kisegítő szolgálatra. A tavalyi év helyi bűnügyi statisztikájában is akadnak bíztató eredmények, az őrs szerint megbirkóznak a feladatokkal.

Összességében 18 százalékkal csökkent a helyi rendőrőrs eseteinek száma 2010-hez viszonyítva. Több mint felére csökkent a könnyű testi sértés, az ittas járművezetés, a családon belüli erőszak és a garázdaság a városban 2011-ben.

A közeledési helyzet is javult a 86-os főút felújításával. Lassabbá vált a forgalom, biztonságosabbá az átkelés, igaz, találkoztak már a piros jelzést figyelmen kívül hagyókkal a rendőrök. A közlekedési balesetek sem érték el a tavalyi szintet.

Csombók Imre őrsparancsnoknak azonban csak az egyik szeme nevethet: a személyek ellen elkövetett bűncselekmények száma majdnem 20 százalékkal emelkedett.

2010 2011
Könnyű testi sértés               12 – 6
Ittas járművezetés                  8 – 3
Családon belüli erőszak           7 – 3
Garázdaság                          11 – 4
Lopás                                 43 – 48
Betöréses lopás                     8 – 11
Csalás                                 10 – 13
A jórészt átutazó bűnözők által elkövetett besurranások, csalások, trükkös lopások a város osztrák oldali átjárhatósága miatt is egyre nagyobb számban jelentkeznek. E bűncselekményektől továbbra is fokozottan veszélyeztetett Jánossomorja. Ezért is különösen fontos az, hogy a lakosság, a szomszédság fokozottabban figyeljen egymásra, a rendőrséggel jó kapcsolatot alakítson ki, és azonnal bejelentse a gyanús egyéneket, mondta el az őrs vezetője.
Nemcsak ez öröklődött át 2011-ből: A tavalyi létszámgondok is megmaradtak, sőt: Egy áthelyezés miatt jelenleg már csak hét fős a létszám: Egy parancsnok és hat, közterületi szolgálatot adó rendőr dolgozik Jánossomorján. Mosonmagyaróvári járőrök sem segítenek már be a helyi kollégáknak, mint az ismert nyári betörés-sorozatot követő egy-két hétben. Nem látták már indokoltnak az erősítést a hely rendőrök. Ehhez hozzátartozik hogy a Jánossomorjai Polgárőr Egyesület aktív munkát végez a településen napi szinten, ami rendkívül fontos eleme a helyi bűnmegelőzésnek, közbiztonságnak, emelte ki évértékelésében az őrsparancsnok. Ez annál is inkább fontos, mert az előző létszámmal sem sikerült maradéktalan, 24 órás rendőri jelenlétet biztosítani Jánossomorján.

Csombók Imre továbbra is hangsúlyozta egy, a város ki- és bevezető útjaira és a belterület fontosabb pontjaira állított térfigyelő kamerarendszer kialakításának előnyeit a bűnesetek megelőzése és felgöngyölítése érdekében. Kiemelte még, hogy egy 86-os útra állított sebességmérő műszer is sokat javítana a közlekedési helyzeten.

Tavaly az is nehezítette a őrs munkáját, hogy sokszor rendelték be őket mosonmagyaróvári esetekhez. A mosonmagyaróvári őrs létszámgondja sem változott az új esztendőben, ám idén már a segítő szolgálatot a hegyeshalmi, szigetközi és a jánossomorjai állomány megosztva, vezénylésszerűen végzi. Így bizonyos napokon csak akkor kell bemenniük, ha a beosztott kiegészítő szolgálattal együtt sem győzik a különleges helyzetet a mosonmagyaróváriak. Ezzel talán kevesebb teher nehezedhet a helyi őrsre.

A parancsnok mindezzel együtt nem borúlátó, bízik abban, hogy a csökkenő tendencia megmarad, a kritikus területeken pedig hatékonyabb bűnmegelőzési, felderítési eredményeket könyvelhetnek el 2012-ben.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-