Városi összefogás egy könnyen kezelhető életmentő készülék érdekében: pénzadományokból vásárolna defibrillátort a Jánossomorjai Sportcsarnok. Az akciót egy nemrég történt csarnokbeli tragédia nyomán indították el helyi sportbarátok.

Defibrillátor-készülékre gyűjtenek a sportcsarnokban, hogy minél gyorsabb segítséget nyújthassanak annak, aki esetleg sportolás közben lesz rosszul. A kezdeményezés előzménye egy szomorú tragédia, mondta el Nemes Csaba üzemeltető: December 10-én este egy teremfoci-mérkőzésen kapott szívinfarktust egy mosonszentpéteri férfi. A csapattársak megkezdték az újraélesztést a helyszínen, amit a kiérkező mentők folytattak, ám a játékos később a kórházban meghalt. A helyi orvosi ügyeleten elmondták, a hirtelen szívhalálnál néha még az azonnali orvosi beavatkozással sem lehet segíteni, ám a defibrillátor és az újraélesztés megtanulása sok esetben menthet életet. Kótai Judit, helyi ügyeletes nővér elmondta, ha akad olyan ember, akinek van lélekjelenléte, bátorsága használni a készüléket, akkor életeket menthet vele. Jánossomorján is volt már példa arra, hogy a családtagok megkezdték a szakszerű újraélesztést, sikeresen.

Az intézmény egy teljesen automata készüléket vásárolna, ami három-négyszázezer forintba kerül. Ehhez a típushoz nem kell szakmai ismeret, képzettség, a szerkezet a felhelyezés után mindent maga végez el. Eddig közel 50 ezer forint gyűlt össze, főként egy karácsonyi teremtornából. Az intézmény vezetői várják a további felajánlásokat, amit jelenleg a sportcsarnokban adhatnak le, hamarosan azonban már számla is nyílik e célra. Az akciót az önkormányzat is nagyobb összeggel támogatja majd. A mosonmagyaróvári mentőállomás Szent Kristóf Alapítványa pedig ingyenes képzést ajánlott fel az érdeklődőknek.

Az alapítvány munkatársai az iskolai egészséghónap keretében tartottak életmentő tájékoztatót és gyakorlatot december elején. Ekkor a stabil oldalfekvést és a szívmasszázst, mesterséges lélegeztetést tanították a diákoknak a sportcsarnokban. Medvácz Péter a Szent Kristóf mentőalapítvány tagja elmondta, nagyon fontos, hogy ezt már a diákok is megtanulják, ne idegenkedjenek az ilyesmitől. Volt már arra példa, hogy egy gyerek mentette meg egy családtagja életét. Szerinte aki megtanulja ezt, az használni is tudja majd adott helyzetben, ezért mindenképpen fontos lenne az elsősegély tanítása, nemcsak diákoknak, felnőtteknek is.

Nem indult tanfolyam

Az orvosi ügyelet tavaly előtt novemberben kapott egy defibrillátor készüléket a Német Nemzetiségi Önkormányzattól, amit az pályázati úton nyert. Már akkor szó volt egy használói tanfolyam elindításáról az ügyelet és a nemzetiségi önkormányzat közös akaratával, az akkori lelkesedés azonban hamar alábbhagyott, a hangzatos tervekből semmi nem valósult meg. 

HT

-hirdetés- -hirdetés-