Ki minek mestere? – címmel hirdetett országos pályaorientációs versenyt 7-8-as tanulók számára a Sopron és Vidéke Ipartestület. Az első alkalommal kiírt, többfordulós verseny döntőjében a Klafszky Katalin Tagiskola háromfős csapata bizonyult a legjobbnak.

A korábbi évtizedekben pályaválasztási vetélkedő néven lehetett ismerős az a csapatverseny, melyre Horváth Barbara, Smuk Katalin és Teiml Viktorjelentkeztek. A felkészülést az őszi szünetben kezdték meg, osztályfőnökük, Gáspár Tündesegítségével. Az első fordulóban helyi vállalkozóknál, iparosoknál kellett adatgyűjtést végezniük az eszközökről, anyagokról és munkafolyamatokról. Tapasztalataikat egy központilag összeállított tesztlapon kamatoztatták.

A második forduló szintén egy közösen kitöltendő tesztlap volt, ennek kitöltéséhez internetes keresésre, és a háttér-információk felkutatására volt szükség. A klafszkysok ezt az akadályt is sikeresen vették, így bejutottak a soproni döntőbe.

Itt az ország tíz másik csapatával kellett mérkőzniük. Mint Teiml Viktor elmondta, ez a verseny nem igazán hasonlított semmilyen tanulmányi versenyhez. A teszten kívül hallás után, vagy éppen kitapogatva kellett felismerni munkaeszközöket, sőt egy-egy mesterséget önállóan is be kellett mutatni. A mieink Gedeon bácsi alakját idézve a fodrászmesterséget választották, egy táncos-zenés produkció keretében.

A szoros végeredmény a klafszkysok győzelmét hozta. A csapattagok szerint főként azoknál a versenyszámoknál hoztak sok pontot a többieken, melyekre nem lehetett előre felkészülni, hanem improvizációra volt szükség.

Prátser

-hirdetés- -hirdetés-