„Tisztelendő Atyám, ön egy építő plébános” – hangzott el egy képviselőtestületi ülésen, amelyen Vilmos atya jelen volt, és terveit, elképzeléseit ismertette a városvezetéssel. Ezt a történetet is felelevenítette Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere csütörtök délután, Czank Vilmos, városunk plébánosának temetésén. Vilmos atyát mintegy ezren kísérték utolsó útjára a lébényi temetőben.

Jánossomorjai ministránsok, majd a jánossomorjai egyházközségek képviselői, ötven pap, és a megyéspüspök vonultak be a lébényi templomba, hogy végső búcsút vegyenek a felravatalozott Czank Vilmos plébánostól. Megtelt az összes pad, rengetegen érkeztek városunkból, és Vilmos atya papságának korábbi településeiről is.

A szentmisét dr. Pápai Lajos megyéspüspök celebrálta, majd búcsúztatót mondott Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere, és a jánossomorjai egyházközségek nevében Luka János, a pusztasomorjai egyházközség elnöke. Mindkét helyi vezető kiemelte Vilmos atya nagy hozzáértéssel irányított felújítási munkálatait. „A munkákat a helyszínen ellenőrizted. Még az sem volt meglepő, hogy valaki épp az állványzaton látott. A templomokon túl megújulhatott azok környezete, kápolnáink, a plébániahivatal. És mindig megláttad, hogy hol van szükség új feladat elvégzésére.” – méltatta munkáját Luka János. „Együtt gondolkodott képviselő-testületünkkel is. Örült sikereinknek, és próbált segíteni a gondokon. Hozzánk küldött leveleit mindig így zárta: nehéz és felelősségteljes munkájukra Isten áldását kérve maradok tisztelettel: Czank Vilmos címzetes kanonok, plébános.” – emlékezett Kurunczi Károly.
Luka János Vilmos atya személyes kapcsolatait is kiemelte, a ministránsok, a betegek, a képviselőtestület felé különös figyelemmel fordult.
„Végtelen szerénysége, bölcsessége, mindenki felé irányuló szeretete, osztatlan megbecsülést váltott ki kisvárosunk polgáraiban.” – jellemezte a polgármester.

Búcsúztatót mondott még Kocsis Imre, az ikrényi és Havassy László, a mosonszentmiklósi egyházközség képviselőtestületének elnöke is.

A szentmise után a hívek a temetőbe kísérték a plébánost, ahol a kápolnához közel helyezték végső nyugalomra.

Iván-Varga Veronika

-hirdetés- -hirdetés-