Ismét két kisebbségi önkormányzat alakult meg Jánossomorján: Hétfőn tette le esküjét a cigány kisebbségi és a német nemzetiségi önkormányzat. Mindkét szervezet számára fontos cél a helyi nem nemzetiségiekkel való kapcsolatok előmozdítása.

 

A nyelv, a hagyományok és a kultúra megőrzése, ezekre esküdtek fel a kisebbségi önkormányzatok tagjai. Mindkét esetben dr. Lóránt István Jánossomorja aljegyzője vezette az ülést, György-Jakab Istvánné a Helyi Választási Bizottság elnöke pedig tájékoztatta a választás hivatalos eredményéről a tagokat. (A tagokról, választási eredményeikről itt olvashat.)

Megmaradt németség

Az először 1995-ben felállt, és azóta töretlenül működő Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnöke ismét Wally János Pál lett. A helyettesi poszton sem történt változás, Wennesz József Károly kapott bizalmat e címre. A négyfős tagság maga döntött a feladatok elosztásáról. Október harmadikán a magukat névjegyzékbe vetetett német választók 59 százaléka járult urnákhoz, 59-ből 33 fő. Wally János hangsúlyozta, ez a szám jócskán alatta maradt a várakozásoknak, valószínűleg sokan mulasztották el felvetetni magukat, illetve a nemzetiségi önkormányzat is elfelejtette felhívni a helyi németek figyelmét az előzetes regisztrálás fontosságára és határidejére. Úgy gondolja, a helyi német származású közösség 100-150 fős lehet, ehhez jön még a barátok, szimpatizánsok köre. Így együtt közel 300 főt tud megmozgatni a helyi német közösség, mondta el az elnök.

A NNÖ főként állami normatívából gazdálkodik. Minden kisebbségi önkormányzat számára 500 ezer forintos alapot állapít meg az állam, ezt egészíti ki az előző évben elvégzett munka, a rendezvények alapján megítélt támogatással. Így összességében nagyjából 800 ezer forinttal gazdálkodhat az NNÖ idén is. Ezt egészíthetik ki különböző pályázati lehetőségekkel és a rendezvényekhez kapott önkormányzati és szponzori támogatásokkal, segítségekkel.

15 éve jó úton 

A kis léptékben induló, de mára több városi rendezvényt is magának tudó helyi német önkormányzat a következő négy évben a helyi hagyományok kutatására és azok megőrzésre fektetne nagy hangsúlyt. Szeretnének továbbá egy hivatalos és erős kapcsolatot kialakítani egy olyan németországi településsel (elsőként Neuhasuennel), ahol egykori kitelepítettek, illetve azok leszármazottai élnek. – Az új generációk már egyre inkább érdeklődnek gyökereik iránt, és még egy-két idős emlékszik is még a kitelepítésre, tehát az utolsó lehetőség ez az ismeretségek felelevenítésére – mondta el Wally János elnök.

Újrahangoltak

– „Szeretnék, ha a cigány kisebbséget jobban elfogadnák, jobban beépülnénk a jánossomorjaiak közé.” – Ezek a legfontosabb céljai a most megalakult Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) vezetőjének, Sárközi Zsoltnak. Nem terített ki minden kártyát, de terveik között szerepel halottak napja előtti temetőtakarítás, a helyi fesztiválokon, rendezvényeken való segítő, aktív részvétel is. A roma közösség felé pedig a családokkal való aktívabb kapcsolattartás szerepel a célok között. Fontos a cigány diákok pályázati úton való tanulási támogatása, amivel tovább tud lépni az adott család, és maga a cigányság is. De szeretnék felvenni a kapcsolatot a helyi cégekkel, és kialakítani egy bizalmi kapcsolatot, amivel talán mérsékelni lehetne a cigányokkal szembeni előítéleteket, ami nem egy helyi munkaadónál tapasztaltak már.

Jánossomorján az előző ciklus elején már alakult egy CKÖ, akkor Csabai Gyula elnökletével, ám e szervezet 2010 februárjában megszűnt, mondván, kihátráltak a szervezet mögül a helyi cigányok, nem mutattak érdeklődést a CKÖ felé. Sárközi Zsolt nem fél, hogy mindez megismétlődik, hiszen, mint mondja, az új tagok a helyi muzsikus cigányok leszármazottai, akik inkább közösségi emberek, mentalitásuk is más, amitől azt reméli, jobban össze tudják fogni a jánossomorjai romákat. A névjegyzékbe 32 fő vetette fel magát, de ennél több emberre számít Sárközi Zsolt. Anyagi kereteikről még nem tudott beszélni az elnök, mint mondja, ez a napokban derül ki.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-