Újra dolgoznak a kréták, tollak, radírok a helyi iskolákban. Pénteken nyolckor becsengettek az első órákra, mindkét intézményben ünnepi tanévnyitón köszöntötték az elsősöket. 74 gyerek ült be elsőként az iskolapadba, ez a magas létszám a helyi iskolákban rekordnak számít.

 

Mindkét tagintézményben ünnepi műsorral köszöntötték a diákokat reggel nyolctól. Szentjánoson a harmadikosok kedves és megható műsorát láthatták az újdonsült iskolatársak és a szép számmal összegyűlő szülők, de a vezetők is szóltak a diákokhoz, boldog és felelősségteljes új esztendőt kívánva. Szentpéteren a tanévnyitón hagyományosan a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a nemzetiségi nyelvoktatást folytató tagintézmény alapítványa is képviseltette magát. Ajándékot is hoztak, minden elsőst egy felszerel tolltartóval segítettek, de a felsőbb évesek is kaphattak különböző tanszereket.

Rekordlétszám

Az óvodákban évek óta megfigyelhető magas gyermeklétszám hulláma elérte az iskolát, idén valószínűleg 74 gyerek kezdi a sulit, Jánoson két osztályban 55-en, Péteren, egy osztályban 19-en kezdték ma a rég várt tanulást, így nagyjából 15 fővel lesznek többen az iskolában. A Klafszky iskolában 154 fő fejezte be tavaly az iskolát, most 145-150 között várható a létszám.

A számadatok egyelőre csak körülbelüli értékek, hiszen még ilyenkor kisebb mozgás előfordul az osztálylétszámokban. Szortírozták a füzeteket, megismerkedtek a tanárokkal, az iskolai rendszerrel. Legtöbbjük már türelmetlenül várta a tanulást, ám voltak, akik még pityeregve szemlélték az új közeget.

Két csoport a létszám miatt

Ez hosszú évek óta az első tanév, amikor emelkedő létszámról számolhat be az iskola, de a gyermeklétszám nem csak most kiugró. – „Figyeljük az óvodai létszámokat és a születési adatokat egészen a mai napig, amin egy folyamatos, markáns emelkedés látszik a jövőben. Számításaink szerint 2014-re a létszám elérheti az 550 főt intézményi szinten – mondta Bella Zsolt igazgató.  Mindez kihívást jelenthet, hiszen harmincas osztályokban nagyon nehéz érdemi munkát végezni, és már most is 26-27 fős osztályokkal dolgoznak a pedagógusok. Ezt a problémát segít enyhíteni, hogy az első osztályokban matekból és magyarból két csoportra bontják az osztályt. Ehhez Jánoson egy félállású pedagógus felvételét tette lehetővé az önkormányzat, Péteren ugyanakkor nem volt szükség új munkatárs felvételére. A kihívásokon majd a tervezett új szárny is enyhíthet, jelentette ki az igazgató.

Késő könyv

Az évkezdés tárgyi feltételei is adottak: a tankönyvek legnagyobb része megvan, igaz Péteren két esetben is gond akadt. – „Ami még nem fordult elő az eddigi években, most megtörtént: Az informatika és a matematika tankönyv nem érkezett meg évkezdésre. A matekot lecserélték a kollégák, ám az informatika a készítők hibája miatt még néhány hetet csúszni fog. Szerencsére a korábbi tankönyv segítségével a tanárok el tudják kezdeni az oktatást.” – mondta el Nemes Csaba a Klafszky tagiskola igazgatója.

A tankönyvcsomagok árai 8-17 ezer forint között mozognak helyben, de nagyok a különbségek, hiszen elsősorban a nyelvkönyvek viszik felfelé az árakat. Sokan jutottak ingyentankönyvhöz, állami és önkormányzati segítséget is kapva hozzá. – „Látni kell, hogy a péteri városrész szociálisan kicsit hátrányosabb, mint a többi településrész, legalábbis itt arányosan több a rászorult gyerekek száma – mondta el Nemes Csaba.

Táblára várva

Az iskola idén vár 11 darab digitális táblát (7 Jánosra, 4 Péterre kerülne), amit még korábban nyert meg egy pályázaton, ám az eszközök leszállítása késett. A szükséges beruházások már rég elkészültek, így minden terem internet-elérhetőséggel várja a hasznos taneszközöket, amik várhatóan novemberben érkezhetnek meg.

TÁMOP újra

Az új készségfejlesztésen alapuló oktatási rendszer (TÁMOP) kísérleti tanévén már túl van az intézmény, remélik az idei év már csak a nyugodt munkáról szól majd. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt tanévben 2940 továbbképzési órán vettek részt pedagógusaink. Gyakorlatilag mindenki elérte már az első évben azt, amit hosszú távra tűzött ki a program.

Változás még a tanévben, hogy a törvény mostantól engedélyezi, hogy második osztálytól a szülő beleegyezése nélkül utasíthat évismétlésre diákot az iskola.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-