Az előre tervezett 204 km helyett 220 fölötti értéket mutattak az órák a negyedik nap végére. A július 17 és 20 közötti, Balaton körüli távot azonban a jánossomorjai kerekes klub minden résztvevője teljesítette, baleset és komolyabb műszaki probléma nélkül.

 

A Jánossomorjai Kerékpáros Klubhoz dombóvári, budapesti és nyíregyházi rokonok, barátok is csatlakoztak így a Balatonszepezdről útnak induló konvoj negyvennél is több bringából állt. A 100 méternél is hosszabb sor nagy feltűnést keltett a magyar tenger partján, pedig a nyaralók és a helyiek hozzászokhattak már a bringások látványához.

Egy fél falu

Sokan csak mosolyogtak, vagy bíztatták a kerekeseket, de néhányan a „mennyien vannak”, illetve „azta… egy fél falu…” szavakkal fejezték ki a jelentős létszám miatti döbbenetüket.

Menetrend

Az első két nap 47 km-es távjai (Balatonszepezd – Keszthely – Balatonlelle) nem okoztak problémát a jó erőnlétben lévő társaságnak, ráadásul nem kellett olyan mértékű szembeszéllel sem küzdeniük, mint itt a Hanság környékén. A harmadik napra 72 km jutott, Akali előtt komoly emelkedőkkel. Itt már megmutatkozott, hogy a kitartás és az állóképesség elengedhetetlen feltétele egy ilyen több napos túrának. A Lelle és Szepezd közti utolsó napon már egy több mint két órás strandolás is belefért a programba, köszönhetően a 16-18 km-es átlagsebességnek – folyamatos tekerés mellett 3 óra alatt teljesíthető lett volna az egész napi táv!

Ha végigmegyek rajtad én…

Tóparton, nádasok közt, néha a főút mentén vezetett a kerékpárút a Balaton mentén. Ami azonban gyalog kellemesebb és fényképeken is mutatós, az lehet, hogy nyeregben ülve kissé megrázó élmény – a platánsorok. A hatalmas, árnyat adó fák gyökerei ugyanis annyira felgyűrik a kerékpárút vékony aszfaltját, hogy a rázkódás elkerülhetetlen – aki rágózik,elharapja a nyelvét, és minden potyog a kosarakból, ami nincs rögzítve (lámpától a mobiltelefonig).

Csúcstámadás

A 222 km-es táv extrém szakasza a Tihanyi Apátsághoz vezető út volt, melynek megtétele a 33 fokos hőségben még gyalog is gondot okozott a turistáknak. Megrökönyödve nézték, ahogy a csoportból többen, a nyeregből kiállva feltekernek a macskaköveken, egészen a főkapuig. Egy középkorú holland házaspár, homlokát törölgetve a „respect” szót lihegte felénk (tisztelet – angol).

Jövőre veletek valahol

Jakab Tibor és Jakabné Gruidl Teréz által szervezett túra egyhangú sikert aratott a résztvevők körében, így nem kérdéses, hogy jövő nyáron is többnapos kerekezés következik. Ennek útvonala még nem tisztázott, hiszen a balatoni kör mellett megismételhető a tavalyi Fertő-kerülő túra is, és nem zárható ki egy újabb helyszín kiválasztása sem.

Prátser

-hirdetés- -hirdetés-