Galambtojás nagyságú jégdarabok estek, az utakon több centi magasan állt az óriási mennyiségben leszakadt esővíz. Este hat óra tájban fél óra alatt szakadt le az ég a városra. Autók horpadtak be, tetők és ereszek rongálódtak meg, személyi sérülést azonban nem jeleztek az orvosi ügyeletnek. Az önkéntes tűzoltók több árkot és pincét is szivattyúztak, de komolyabb kárt ők sem tapasztaltak. A mezőgazdaságban azonban súlyos károkra kell számítani a falugazdász szerint.

 

Szinte az egész madárhatározót felsorolhatnánk, ha madártojáshoz akarnánk hasonlítani a Jánossomorjára hullt jégdarabokat. A Fertő-tó felől érkezett vihar óriási, füstfelhő szerűen átláthatatlan jégesővel érkezett a településre. Majd fél órán át ömlött az eső és hullottak a néhol diónyi méretet is elérő jégdarabok. Az emberek, akiket az utcán ért a gyorsan érkező vihar, a kapualjakban, buszmegállókban kerestek menedéket, voltak azonban, akik a jégverésben is inkább a hazautat választották és kerekeztek. A forgalom is szinte lebénult a főutcán, mindenhol hömpölygő vízzel találkoztak az autósok.

Jégszakadás

Személyi sérülésről nem érkezett bejelentés az orvosi ügyeletre. A jég több autóban is okozott kisebb károkat, de átlukasztott ereszcsatornákról, palatetőkről is kaptunk híreket. Több helyen a csatornák sem bírták – a sok ház előtt betemetett árkok pedig még kevésbé. A Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltók egyből az eső beálltával akcióba léptek. Három kocsival indultak útnak, és nyolcra már be is fejezték a munkát. A Béke, az Újerdő, a Liszt és a Tó utca környékén szivattyúztak árkokat és egy-két pincét – utóbbiakban 15-20 centis vízzel mérkőztek. –„Nagy veszéllyel nem találkozunk, szerencsére rövid volt a felhőszakadás, mi pedig hamar ki tudtunk szállni a kritikus helyekre.” – mondta el Kránitz József tűzoltóparancsnok.

Kár a földeken

Krass Dezső falugazdász gyors terepszemléje után elmondta, a termésben első pillantásra nem tragikus, de komoly kár keletkezett. A korai növényeknél, így például a már elég nagy kukoricánál, napraforgónál nagy pusztítást végzett a vihar. Itt szükséges a gyors vegyszeres beavatkozás a még súlyosabb kár elkerülésére, mondta a szakértő. Most még úgy tűnik, a búzában és egyéb kései növényekben akkora kár nem esett. – „Mélyen a pénztárcákba kell majd nyúlni, ez szinte bizonyos, bár az első pillantás ugyan sokat mond, de nem mindent. Egy-két nap múlva látjuk meg, mennyire is viselte meg a termést a jég és a vihar.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-