Felnőttkorba lépett a jánossomorjai Balassi Bálint Nyugdíjasklub. Szombaton délelőtt szentmisével, délután pedig a környező települések nyugdíjasaival együtt közös ünnepléssel emlékeztek meg a jubileumi évfordulóról. Az ünnepi műsor persze egy kis emlékezésre is okot adott.

 

– „Szebbé, tartalmasabbá tenni a nyugdíjasok éveit, egymást jobban megbecsülni, a három település időseit egymáshoz közelebb hozni.” Ezeket a célokat fogalmazta  meg még 1997-ben a  klub előző, azóta elhunyt elnöke Kőhegyi Ernő.

Egy kis múltidézés 

1990-ben, 20 alapító taggal és egy, a postaládákba dobált felhívással kezdődött a helyi nyugdíjasok közös története. Az elmúlt húsz évben rengeteg emléklapot, oklevelet, elismerést gyűjtött össze a Balassi Bálint Nyugdíjasklub, amiket az ünnepségen meg is nézhettek a vendégek.

Ami nem változott

Azóta a 97 tagot számláló klubban sok minden változott, de az idősek lelkesedése a régi maradt. A szombati, egész napos ünnepségen ebéd fogadta a klub tagjait és segítőit, majd a művelődési ház nagytermében kezdődött az ünneplés. Itt a vendégek, alapító tagok, támogatók is oklevelet, emléklapot, és persze rendeget jókívánságot kaptak. De felléptek a helyi és vendég klubok kórusai, szavalói is. Nagy Péter a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke elmondta: „Gyakran mintaként emlegetem a többi klub számára a jánossomorjai társaságot. Nagysága miatt is, hiszen igen ritkaság, még a település nagyságához képest is, hogy ilyen népes a klubtagság. A programok, műsorok, a klubon belüli alkotócsoportok pedig megint csak mintául szolgálhatnak más kluboknak.”

A helyi klub jó kapcsolatot ápol a környező települések, Várbalog, Mosonszolnok, Újrónafő nyugdíjasaival, sőt a nagyfödémesi testvérvárosi kapcsolatot is a két község nyugdíjasainak köszönhetjük. A négy település idősei mindannyian kis műsorral készültek és ajándékot is hoztak a jánossomorjaiaknak. Az összefogást, a sok baráti kapcsolatot és az összetartó társaságot az együttérzés és a szeretet hívta életre.

Krizsán Sándorné a Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének kulturális alelnöke szerint sok az egyedülálló, idős ember, akinek szüksége van egy olyan helyre, ahol összejöhet másokkal, beszélgethet, ahol jelentkezik az együttlét öröme. Éppen ezért lett sikeres a helyi klub is, csatlakozott a gondolathoz a jánossomorjai nyugdíjasok vezetője Egervári Tiborné.

Mert megérdemlik

– „Nem kérdés, hogy sokkal tartozunk a helyi nyugdíjas társadalomnak. Ők azok, akik mindig színessé és vidámmá teszik a helyi rendezvényeket, sportprogramokat, összejöveteleket. Egészségnapot, farsangi bált szerveznek, aktívan részt vesznek a város életében. Ez csak néhány azok közül a programok közül, amiért tiszteletet érdemel a helyi nyugdíjasklub.” Ezt hangsúlyozta Dr. Kurunczi Károly polgármester, aki ünnepi köszöntőjével nyitotta meg a rendezvényt. „A ma élő fiatalok nagy-nagy tisztelettel és alázattal tartoznak az idősebb generációnak, hiszen mindahhoz, ami most itt Jánossomorján létezik, mindenki hozzátette a maga kis tégláját. Függetlenül attól hogy eljött-e ma közénk, hogy tagja-e a klubnak.”

A délutáni köszöntést estig tartó, felhőtlen hangulatú mulatozás követte nótaszóval, tánccal. Ám a boldog pillanatok mellett a megjelentek az elhunyt tagok előtt is lerótták tiszteletüket. Délelőtt a szentjánosi templomban, Czank Vilmos kanonok plébános celebrálta szentmisével emlékeztek azokra, akik most már nem ünnepelhettek itt. Este pedig a színpadon egy mécses égett a már máshol nótázó barátokért.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-