Hazánkban tavaly 35 százalékos volt a gyermekkori elhízás, a 10 év alatti gyerekeknek pedig több mint 16 százaléka túlsúlyos. A felnőttkori komoly betegségek java itt kezdődik. Ez ellen is tenne az Aranykapu Óvoda: négy héten keresztül az egészségmegőrzéssel ismertették meg a süni csoportos kisgyerekeket.

 

Szinte wellness-heteket tölthettek a központi óvodában a süni csoportos gyerekek, az egészségmegőrzés minden területén tanulhattak és kipróbálhattak valami fontos tevékenységet. Ahogy országosan, a jánossomorjai kicsiknél is gond a túlsúly, a sünisek között például a gyerekek negyedén akad fölösleg.

Hazai pályán kikapva

Meglepő, hogy a gyerekek ennek ellenére tudják, mi egészséges és mi nem. Horváth Jánosné projektvezető óvónő elmondta, a gyerekek nagyon jól tudják, hogy például a fehér kenyér egészségtelen, a kék dobozos, alacsony zsírtartalmú tej jobb. Hogy mégsem így élnek, az arra utal, hogy ezeket a hasznos információkat a családban nem hasznosítják a szülők. A gondok megoldása pedig a családi környezetben keresendő, mint ahogy legtöbbször a forrása is. Vizsgálatok igazolták, hogy a gyerekkori elhízást okozó frusztráció táptalaja is sokszor a család. Ezért is tartották lényegesnek az óvodapedagógusok, hogy több foglalkozásba a szülőket is bevonják.

Tetőtől talpig

Az idén elindított, kompetencia alapú, vagyis készség és képességfejlesztésen nyugvó oktatási program (TÁMOP) keretében először testükkel, érzékszerveikkel ismerkedtek a kicsik. Játékosan pillanthattak bele a védőnő munkájába, megismerkedhettek az eszközökkel, önmaguk vizsgálatának fontosságával.

Ennek szükségességét jól mutatja, hogy a magyar óvodások 24 százalékánál a határértéknél magasabb vérnyomást mutattak ki az elmúlt években. De egyre több a magas koleszterin- és vércukorszintű kisgyerek is. (A Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikájának vizsgálata szerint a koleszterinszint az óvodások 4,6, az iskolások 7,5 százalékánál haladta meg a határértéket, a vércukor a 2,7, illetve 8,4 százalékuknál)

Ezért a második hét a mozgásé volt az Aranykapu Óvoda három hetet meghaladó projektjében. Itt a rendszeres napi kocogás és séta mellett a kiskorban fontos lábtornát is gyakorolták. A táplálkozás a harmadik héten került terítékre. Az egészséges ételek kiválasztása, és a rágás fontossága is lényeges volt. A magyar óvodásoknak azonban csupán hatoda eszik naponta egyszer gyümölcsöt, az általuk elfogyasztott étel 10 százalékát pedig ártalmas nassolnivaló teszi ki.

Utoljára pedig a tisztálkodás és az öltözködés maradt. A játékbabák körüli feladatokat igazi csapatmunkában végezhették el a kicsik, de a fogmosás, kézmosás terén is kemény vizsgákat kellett tenniük.

Haszonnali segítség

Az eredmény sem maradt el. A szakemberek számára fontos, hogy egyre többször látják, a gyerekek játékaikba is beemelik a négy hét alatt látottakat, ez pedig a hosszú távra tanulás egyik legfontosabb eleme.  De az ovisok alaposabban mosnak fogat, kezet; szüleiket is figyelmeztethetik a boltban az egészséges étel vásárlására, de a tömeges óvodai hiányzások is elmaradtak azóta. Az egészségmegőrzés a négy hét végére sem fejeződött be, a foglalkozások rendre megjelennek az óvodai nevelésben.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-